Ota yhteyttä

Katuvalokuvaus – nappaa 5 vinkkiä katuvalokuvaukseen

20 tammikuuta 2021

Katuvalokuvaus eli street photography on tilannekuvausta ympäristöstä. Mitä katuvalokuvauksessa kannatta huomioida? Lue blogista vinkit katuvalokuvaukseen!

Katuvalokuvaus eli street photography on tilannekuvausta ympäristöstä. Yleensä katuvalokuvaus liitetään urbaanin ympäristön kuvaamiseen ja sitä se monesti onkin, mutta katuvalokuvausta voi harrastaa missä vain. Tässä viisi vinkkiä katuvalokuvaukseen.

1. Valitse teema

Jos ei tiedä mistä aloittaa ja mitä kuvata, teeman valitseminen voi helpottaa. Katuvalokuvat voivat olla ihmisistä, arkkitehtuurista, rakennuksista, liikenteestä ja vaikkapa patsaista.

Valitse kameran objektiivin polttoväli myös tilanteen mukaan. Voit lukea enemmän eri objektiiveista aikaisemmassa blogijutussamme. Arkkitehtuurin ja rakennuksien kuvaamisessa laajakulmaobjektiivi toimii hyvin, koska sillä saa laajan näkymän ja kivasti linjoja kuviin. Ihmisiä kuvatessa pidemmän polttovälinobjektiivilla pystyt helpommin kauempaa ottamaan autenttisia tilannekuvia huomaamattomasti. Kun taas vähän lyhyemmän polttovälin objektiivilla pääset lähemmäksi ja saat paremmin kontaktia kuvattavaan.

Katuvalokuvauksessa kannattaa valita teema.

2. Sulaudu kadun rytmiin

Olitpa missä päin maailmaa tahansa, pyri pääsemään paikallisten rytmiin. Sulaudu kuhisevan kadun sekaan ja laita kameran asetukset valmiiksi, koska tilanteet saattavat mennä todella nopeasti ohi. Voit laittaa myös kameran valmiiksi osoittamaan johonkin suuntaan ja odottaa, kunnes joku tulee kuvaan.

Katuvalokuvauksessa voit asettaa kameran valmiiksi ja odottaa, että joku tulee kuvaan.

3. Ole kuin vakooja

Laita kamera “hiljaisen sulkimen” (silent shutter) tilaan. Sniikkaile kuvauspaikoille ja ota kuva äänettömästi. Monissa kameroissa on kääntyvä näyttö joka on todella kätevä katuvalokuvauksessa. Pystyt kääntyvän näytön avulla myös ottamaan huomaamattomasti kuvia ja eri kuvakulmista. Kokeile pukeutua turistiksi, jotta kukaan ei osaa epäillä mitään. Sukka plus sandaali -yhdistelmä toimii aina.

Kuvaa hiljaisesti vaimentamalla kameran suljinäänet.

4. Pidä valokuvaa lahjana

Kaupungin menoa kuvatessa harvemmin pääsee suunnittelemaan tilannetta etukäteen, vaan tilanteet annetaan ikään kuin lahjoina. Ilman näitä autenttisia tilanteita monet kuvat jäisivät saamatta. Lahja voi olla punainen sateenvarjo, sateessa juokseva henkilö, jalkojen asennot kävellessä, museokilvissä oleva jenkkiauto tai pulu, jolla on kaulassa leivän reunat.

Katuvalokuvauksessa tilanteet tulevat ikään kuin lahjoina.

5. Kuvaa säällä kuin säällä

Aina on hyvä keli kuvata. Monesti lähdetään kuvaamaan vain kun aurinko paistaa. Toki silloin on paljon valoa ja onkin loistava keli kuvata, mutta kannattaa joskus kokeilla lähteä kuvaamaan sateella, pakkasella tai muilla ei-niin-tavallisilla keleillä. Vesi- tai lumisateella syntyy monesti todella tunnelmallisia kuvia. Illalla katujen valot ja kivijalkaliikkeiden hohtavat mainoskyltit herättävät kaupungin uudella tavalla eloon.

Katuvalokuvauksessa on aina hyvä sää kuvata.

Tässä oli muutamia vinkkejä katuvalokuvaamiseen. Rohkeasti vain ottamaan kuvia ympäristöstä ja ihmisistä. Ihmisiä saa kuvata julkisilla paikoilla Suomessa vapaasti, kunhan kuvaustilanne ei ole kuvattavalle loukkaava. Kaupallisiin projekteihin on aina saatava kuvattavalta lupa. Lue lisää kuvausluvista meidän aikaisemmasta blogista.

 

Jäikö jokin asia vielä mietityttämään? Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä mitä voimme tehdä!

Ota yhteyttä