Ylioppilaat on tälle keväälle lakitettu, ja koululaiset ovat jääneet kesälomilleen. Vaikka omat kesälomat saattavat häämöttää vasta viikkojen päässä, loma voi olla jo läsnä arjessa kotona tai ainakin työpaikalla, jossa osa työkavereista on jäänyt kesälomalle.
Jotta kesäloma tarjoaisi rentoutusta ja vastapainoa työarkeen, kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan ennen karkaamista kesälaitumille. Pysähdy siis hetkeksi pohtimaan, mitä asioita lomalle lähtiessä kannattaa tehdä, jotta töihin palaaminen loman jälkeen sujuu mahdollisimman sujuvasti.
1. Priorisoi työsi
Mieti ja priorisoi, mitkä työt pitää saada valmiiksi ennen lomalle jäämistä ja mitkä hommat ehtivät valmistua lomien jälkeen. Ei ole mitään järkeä tehdä sataa tuntia ylitöitä ennen lomia, jotta pystyy jäämään lomalle. Neuvottele siis lähiesimiehesi kanssa mahdollisista tuurauksista.
2. Tee työsi valmiiksi
Älä kuitenkaan jätä priorisoimiasi töitä kesken, jotteivat ne pyöri mielessäsi koko kesälomaa. Tee keskeneräiset työt valmiiksi, ettei loma mene sähköposteja tarkastaessa ja keskeneräisten lankojen solmimisessa.
3. Älä keksi turhia lisähommia
Älä haalaa itsellesi ylimääräisiä turhia töitä ennen lomia. Työhuoneen kaappeja tai työpöydän laatikkoja ei tarvitse siivota, kaikkia vanhoja sähköposteja ei ole pakko ehtiä käydä läpi tai maailmaa ei muutenkaan tarvitse saada valmiiksi ennen kuin jäät lomalle.
4. Mieti, mikä tekee sinut lomallasi iloiseksi
Mieti asioita, jotka tuottavat sinulle lomalla hyvää mieltä ja iloa. Toiset haluavat haahuilla koko kesäloman vailla aikatauluja ja suunnitelmia, kun toisilla on ollut Excelissä tammikuusta saakka valmiina tarkka loma- ja remonttisuunnitelma. Toimi, miten persoonallesi ja luonteellesi parhaiten sopii, mutta muista kutenkin, että loman tehtävä on olla vastapainoa arjelle . Jos arki on tarkasti aikataulutettua, lomalla on hyvä löysätä ja osata päästää irti rutiineista.
5. Päätä, mitä teet heti lomasi jälkeen
Suunnittele, mihin töihin tartut, kun palaat lomalta. Kun sinulla on mietittynä muutama konkreettinen asia, joilla aloitat, työarkeen on helpompi palata ja hommiin mukavampi tarttua. Mieti ainakin 2–3 asiaa, jotka teet ensimmäisenä työpäivänäsi.
6. Listaa työsi plussat
Mieti, mihin asioihin olet työssäsi tyytyväinen ja mitkä asiat sinulle tuottavat työssäsi iloa. Kun tällaisia asioita on valmiiksi mielessä, sekä lomalle jääminen että lomalta palaaminenkin onnistuvat paremmin.
7. Pohdi kehittymisen kohteitasi
Voit pohtia myös muutamia kehityskohteita omassa työssäsi tai työyhteisössäsi. Kun tulevalle syksylle on tiedossa työhyvinvointia ylläpitäviä asioita tai omaa osaamistasi kehittäviä opintoja tai verkkokursseja, myös rutiinihommat tuntuvat helpommilta.
8. Osaa olla lomalla!
Muista sulkea työpuhelin ja laittaa sähköpostiisi poissaoloilmoitus lomasi ajaksi. Jos työsähköpostit on aivan pakko tarkastaa kesken loman, älä tarkasta niitä monta kertaa päivässä, vaan päätä esimerkiksi tietty päivä viikon alussa tai lopussa, jolloin tsekkaat postisi.
Rentouttavaa kesälomaa!
Inspiraatiota blogiini antoi:
Työterveyslaitoksen blogi – ”Pidän useita parin päivän minilomia” – yrittäjien vinkit lomailuun