Ota yhteyttä

Kuvan sommittelu – näin saat kuvistasi tyylikkäämpiä

22 huhtikuuta 2018

Sommittelulla tarkoitetaan kohteiden sijoittelua kuvassa. On huomioitava pääkohde, objektit, syvyys, linjat. Näin kehityt paremmaksi valokuvaajaksi!

Sommittelulla tarkoitetaan kohteiden sijoittelua kuvassa . Kuvan sommittelussa huomioitavia asioita ovat esimerkiksi pääkohde, objektit, syvyys ja linjat. Sommittelutyylejä on varmasti yhtä monta kuin kuvaajia. Itse tykkään käyttää sommittelussa apuna paljon linjoja ja epäsyväterävyyttä. Seuraavaksi käymme läpi yleisimpiä ohjeistuksia kuvan sommittelussa.

Kolmanneksen sääntö

Yleisin kuvan sommitteluohje on kolmanneksen sääntö. Esimerkiksi kuvataiteilijat kautta aikojen ovat käyttäneet tätä sääntöä hyödyksi teoksissaan. Kolmanneksen säännössä kuva jaetaan yhdeksään osaan, josta syntyy pysty- ja vaakaviivoja kuvaan.

Viivojen risteyskohtia kutsutaan huomiopisteiksi . Siihen sijoitetaan yleensä kuvan pääkohde.

Kolmanneksen sääntö eli kultainen leikkaus.

Etenkin ihmisiä kuvattaessa kohde kannattaa sijoittaa kuvan laitaan niin, että menosuunnalle tai katseelle jää tilaa.

Sijoita kohde niin, että menosuunnalle tai katseelle jää tilaa.

Vaakasuunnassa olevia viivoja voidaan käyttää avuksi horisontin suoristamisessa tai esimerkiksi maisemakuvien sommittelussa. Hyvä ohje on, että kuvaan jätetään enemmän tilaa joko ylös tai alas. Eesimerkiksi taivaalle voidaan antaa tilaa niin, että se peittää 2:3 osaa kuvasta pystysuunnassa.

Taivaalle on annettu tilaa niin, että se peittää 2:3 osaa kuvasta pystysuunnassa.

Vinkki: Monissa kameroissa ja puhelimissa kuvauksen apuna voi käyttää kameran asetuksista löytyviä ruudukkoja ja apuviivoja.

Linjat

Linjoja käytettäessä kuvan elementit sijoitetaan niin, että ne tekevät linjan tai reitin kuvan pääkohteeseen.

Kuvan elementit piirtävät linjan kuvan pääkohteeseen.

Diagonaaliset linjat  tuovat kuvaan dynamiikkaa. Linjoina voivat toimia sillat, tiet, polut, joet ja muut vastaavat elementit. Myös itse linja voi toimia kuvan pääkohteena, kuten alla olevassa kuvassa.

Sillan linja toimii kuvan pääkohteena.

Syvyys

Maisemakuvissa etualle sommitellaan jokin mielenkiintoinen kohde.

Syvyyssuunnassa kuva voidaan jakaa kolmeen osaan: etuala, keskiala ja taka-ala. Monissa maisemakuvissa etualle sommitellaan jokin mielenkiintoinen kohde. Se voi olla joko kuvan pääkohde tai elementti, joka täyttää kokonaisuutta.

Etenkin isolla aukolla kuvattaessa (pieni f lukema) voi saada aikaan hyvän syvyysilluusion. Etualalle voi sommitella esimerkiksi lehtiä, keskialalle itse kuvan pääkohteen ja taka-alan voi jättää sumeaksi.

Kuvan keskialalle sommitellaan yleensä itse kuvan pääkohde.

Sommitteluohjeet sopivat sekä ammattilaiselle että amatöörille

Sommitteluohjeet eivät kuitenkaan ole kiveen kirjoitettuja sääntöjä, vaan ne antavat kuvaukseen hyviä suuntaviivoja. On kuitenkin hyvä opetella perussäännöt kuntoon, ennen kuin alkaa rikkomaan niitä.

Sommitteluun et tarvitse monen tonnin järjestelmä- tai videokameraa. Sommittelu tapahtuu pään sisällä. Siihen riittää ihan vaikka kännykkäkamera. Joten ei muuta kuin kuvaamaan!

Kuululla työskentelee monta ammattivalokuvaajaa, ota yhteyttä ja katsotaan mitä voimme tehdä yhdessä 

Ota yhteyttä