Ota yhteyttä

Mätä kala pöytään – ja 84 muuta fasilitointityökalua

1 maaliskuuta 2020

Vinkkejä palavereissa tai työpajoissa käytettäviin fasilitointityökaluihin! Vinkkeinä esimerkiksi Hyper Islandin 84 eri työkalua sisältävä kokoelma.

Tuomas Muurinen

Kuulun hallituksen puheenjohtaja. Intohimoina tarinankerronta, digimarkkinointi ja paremman työelämän kehittäminen.

Jaan yleensä kirjoituksissani muilta pöllimiäni ideoita. Nyt on vuorossa harjoitus nimeltä Haiseva kala (Stinky fish).

Törmäsin tähän taannoin Markkinointi & mainonta -lehden jutussa , jossa kerrottiin Bob the Robot -markkinointitoimiston käymästä luovuuskoulutuksesta. Koulutuksen järjesti alun perin ruotsalainen luovuuden ja digitaalisen liiketalouden toimisto nimeltä Hyper Island , jolla on tänä vuonna avattu toimisto myös Helsingissä.

Haiseva kala -fasilitointityökalu rakentaa luottamusta ja auttaa käsittelemään huolia ja murheita

Haiseva kala on vertauskuva ”asioille, joita kannamme mukanamme, mutta joista emme halua puhua. Mutta mitä pidempään kalaa piilottelemme, sitä enemmän se alkaa haisemaan”.

No tätähän piti kokeilla eräässä lomakauden jälkeisessä maanantaiaamun myyntipalaverissa. Kävimme kierroksen läpi ja kyllähän se kummasti kevensi mieltä, kun kukin sai lätkiä pöytään enemmän tai vähemmän noloja hoitamattomia asioita ja muita mielen päällä olevia juttuja. Ajatuksena on jakaa valittuun kontekstiin liittyviä fisuja; tyypillisesti siis meneillään oleva palaveri, koulutus tai vaikkapa työpaja.

Turskan esittelyä

Harjoituksen tarkoituksena on rakentaa luottamusta tiimissä sekä saada osallistujat luontevammin jakamaan ja tunnistamaan mahdollisia kehittymisen ja oppimisen paikkoja.

Tavoitteena on myös muistuttaa osallistujia siitä, että tässä nopeasti muuttuvassa maailmassamme epävarmuus ja huolet tulevaisuudesta ovat normaaleja. Kalan nostaminen pöydälle on tärkeä ensimmäinen askel huolien ja pelkojen kohtaamisessa.

Oma ensimmäinen mätä kalani maanantain kokeilukierrokselta oli ratkennut tiistaihin mennessä – ja toinen isompikin kala päässyt tiimin avuliaaseen käsittelyyn. Suosittelen kokeilemaan harjoitusta oman tiimin kanssa!

Hyper Islandin työkalupakista löytyy 85 fasilitointityökalua

Hyper Island tarjoaa verkkosivuillaan fasilitoinnin työkalukokoelman, josta löytyy yhteensä 85 fasilitointityökalua . Työkalut on jaettu seuraaviin kuuteen kategoriaan:

·       Energizers (15)

·       Innovation (17)

·       Self-leadership (12)

·       Action (12)

·       Team (29)

Työkalujen käyttöä voi opetella yrityksen järjestämissä koulutuksissa. Hyper Islandin koulutuksen ideana on kokeilun kautta opettaa työkalujen käyttöä – ja sen perusteella valita sopivimmat omaan käyttöön. Marmai:n jutun perusteella esimerkiksi Bob the Robot oli valinnut tietyn setin työkaluja, jotka sitten oli pysyvästi dokumentoitu heidän puuhahuoneensa seinälle käyttöä odottamana.

Itse voisin kuvitella kokeilevani seuraavaksi vaikka näitä työkaluja:

· Mapping Organizational Culture

· Future Trends

· Project Point of Departure

Lisää fasilitointityökaluja

Alta löydät lisää linkkejä netistä löytyviin fasiliotintityökaluihin – kiitoksia vinkeistä Miia Järvilehto ja Juha Heimovirta!

Fasilitointityökaluja:

Kirjavinkkejä fasilitointiin:

 

Jäikö jokin asia mietityttämään? ota yhteyttä ja keskustellaan asiasta lisää!

Ota yhteyttä