Ota yhteyttä

Mikä on Adobe Lightroom ja miksi sitä kannattaa käyttää kuvien editointiin?

10 marraskuuta 2019

Adobe Lightroom on erinomainen väline valokuvien peruseditointiin. Lue blogista, mikä tekee Lightroomista kannattavan hankinnan kuvien muokkaukseen.

Valokuvaajan työssä suuri osa ajasta kuluu tietokoneen äärellä editoidessa. Lukemattomien valokuvaajien suosikkiohjelma kuvien editointiin ympäri maailmaa on Adobe Lightroom. Jos tavoitteenasi on manipuloida kuvia esimerkiksi vaihtamalla pilvinen taivas aurinkoiseen, ei Lightroom ole sinulle oikea työkalu. Kuvien peruseditissä se on kuitenkin lyömätön väline.

Lightroomista on nykyisin kaksi versiota – Adobe Lightroom CC sekä Adobe Lightroom Classic CC . Tässä kirjoituksessa puhun jälkimmäisestä. Se on hieman monipuolisempi, mutta molemmista löytyy samat tärkeimmät ominaisuudet.

Käytä RAW-formaattia, jotta voit tehdä kuvalle enemmän

Kamerat voivat ottaa kuvia monissa erilaisissa RAW-formaateissa. Nämä raakakuvat eivät kuitenkaan ole jakokelpoisia, joten kameroista löytyy myös usein vakiona päällä oleva JPG-asetus. Tätä asetusta käyttämällä kamera luo ottamastaan raakakuvasta JPG-formaatissa olevan kuvan, joka on valmis käytettäväksi. Näissä kuvissa ei kuitenkaan ole kaikkea kameran tallentamaa dataa sisällään, joten niiden säätömahdollisuudet ovat huomattavasti rajoitetummat kuin raakakuvien. Kameran luomassa JPG-kuvassa on lisäksi usein esimerkiksi hieman kameran lisäämää kontrastia ja värikylläisyyttä.

Kun kuvaaja haluaa täyden kontrollin kuvastaan, tulee hänen kuvata RAW-formaatissa ja editoida kuvat jälkikäteen. Tällöin otetaan työkaluksi jokin kuvaeditointiohjelma, esimerkiksi Lightroom.

Vasemmalla on kameran tuottama raakakuva, keskellä kameran säätöjen jälkeen syntynyt JPG-kuva ja oikealla kuvaajan editoima kuva.

Lightroom on täydellinen työkalu kuvan muokkaukseen

Kuvien käsittely eli editointi tarkoittaa harvoin kuvan manipuloimista. Moni ajattelee kuvien editoimisen olevan fuskaamista, mutta sitä se ei ole. Useimmiten kuvien editointi on sitä, että raakakuvasta otetaan irti kaikki mahdollinen data ja säädetään kuva näyttämään juuri siltä, miltä kuvaaja itse haluaa. Kuvaaja säätää editissä kuvaan esimerkiksi haluamansa määrän kontrastia, huolehtii kuvan sopivasta kirkkaudesta ja katsoo värisävyt oikeanlaisiksi.

Editointi auttaa myös siinä, että omille kuvilleen saa yhtenäisen tyylin. Kaikkeen tähän ja moneen muuhunkin Lightroom on täydellinen työkalu. Lightroomissa on useita erilaisia kuvan kirkkauteen ja kontrastiin liittyviä säätimiä, todella monipuoliset värisävyjen säätimet, terävöitys, kohinanpoisto, rajaus- ja suoristustyökalut sekä paikallisten muutosten tekoon tarvittavat työkalut.

Lightroomin oikeasta reunasta löytyy hurja määrä erilaisia editointityökaluja. Vasemmalla näkyy muun muassa tekemiensä muutosten lista ja ylhäältä pääsee valitsemaan haluamansa työskentelytilan.

Lightroom auttaa myös kuvien arkistoinnissa

Kuvan editoimisen lisäksi Lightroom on loistava ohjelmisto kuvien arkistointia varten. Voit luoda haluamasi määrän eri kansioita ja jaotella niihin kuvat esimerkiksi reissukohteidesi mukaan. Kuville voi antaa 1–5 tähteä ja ne voi leimata erivärisiksi. Kuviin voi asettaa tägejä ja voit jopa merkitä ihmisten kasvot. Näiden tietojen perusteella voit myöhemmin etsiä Lightroomissa säilyttämiäsi kuvia. GPS:llä varustetuista kameroista Lightroom osaa etsiä sijaintitiedot ja asettaa kuvat kartalle kuvaussijainnin mukaan.

Voit myös suunnitella valokuvakirjan tai slideshown sekä tulostaa kuvia suoraan Lightroomin kautta.

Lightroomin käyttö vaatii Adobe Creative Cloudin

Adobe ei kuitenkaan tarjoa tätä mestarillista ohjelmistoaan ilmaiseksi. Adoben Creative Cloud, eli CC-paketti, on kuukausimaksullinen. Voit ostaa joko yhden sovelluksen, valokuvauspaketin tai kaikki ohjelmistot. Valokuvauspaketti on paras valinta valokuvaajille. Se on halvempi kuin yksittäisen sovelluksen hinta ja siinä tulee mukana molemmat versiot Lightroomista sekä lisäksi Photoshop. Jos eteen tulee editointitehtävä, jota Lightroomissa ei voi hoitaa, löytyy Photoshopista varmasti tarvittavat työkalut.

Lightroomin käyttöön on huima määrä opasvideoita, blogeja ja koulutuksia

Tässä vaiheessa ohjelmisto saattaa kuulostaa kovin monimutkaiselta. Säätövaraa ja ominaisuuksia on suuri määrä varsinkin kokemattomalle editoijalle, ja alkuun Lightroom saattaa kauhistuttaa. Kaikki Adoben ohjelmistot ovat todella käytettyjä, minkä ansiosta niistä löytyy huima määrä erilaisia ohjevideoita ja blogikirjoituksia netistä. Google-haku ”Adobe Lightroom tutorial” antaa yli kymmenen miljoonaa tulosta, joten valinnanvaraa löytyy. Ohjelmistoa ei siis kannata pelätä, sillä apua on saatavilla vaikka kuinka paljon.

Jos haluat nostaa valokuvasi uudelle tasolle, tutustu editoinnin ihmeelliseen maailmaan. Me Kuululla järjestämme myös Lightroom-koulutuksia, jos haluat päästä oppimaan lisää!

Pyydä koulutustarjous