Ota yhteyttä

Oikeakielisyys parantaa asiantuntijamainettasi - Kuulu

18 huhtikuuta 2022

Tekstin virheetön ulkoasu ja peruskielioppisääntöjen hallitseminen kuuluvat työhön kuin työhön. Etenkin asiantuntijatehtävissä työskentelevän on syytä hall

Tekstin virheetön ulkoasu ja peruskielioppisääntöjen hallitseminen kuuluvat työhön kuin työhön. Etenkin asiantuntijatehtävissä työskentelevän on syytä hallita esimerkiksi erisnimien ja yhdyssanojen oikeinkirjoitus ja osata laittaa pilkut oikeille kohdilleen. Myös suorittavissa ammateissa oikeakielisyydellä on merkitystä.

Ärsyynnytkö, kun luet yrityksen LinkedIn-postausta, jossa puhutaan sinun kokemuksesta, meidän yrityksen brändiuudistuksesta tai hänen asiantuntijaosaamisesta ? Millaisia ajatuksia sinussa herättää työ- tai harjoittelijahakemus, jossa vakuutetaan, että hakijalla on rautainen ammatti taito some sisällön tuotannosta?

Entäpä huomaatko korjattavaa virkkeessä: Alunperin yritys on toiminut palvelun tuottajana sekä julkisella, että yksityisellä sektorilla?

Tällaisiin esimerkkeihin törmää päivittäin yritysten ja organisaatioiden verkkosivuilla, erilaisissa yhteydenotoissa tai somekanavissa. Omistusliitteet jätetään pois, yhdyssanat kirjoitetaan väärin ja pilkkuja laitetaan mihin sattuu – tai jätetään kokonaan laittamatta.

Puhutaan sujuvasti siitä, että: Uusi työpaikka on seuraava askel hänen uralla. (Vrt. Uusi työpaikka on seuraava askel hänen urallaan.) Tai: Heidän välinen suhde on säilynyt koko ajan hyvänä. (Vrt. Heidän välisensä suhde on säilynyt koko ajan hyvänä.)

Kielitoimiston ohjepankin mukaan omistusliite on persoonaa osoittava tunnus, joka kuuluu yleiskieleen. Omistusliite viittaa lauseen omistajaa ja tekijää tarkoittavaan ilmaukseen.

Kun muistat possessiivisuffiksin eli omistusliitteen, tekstisi on huomattavasti viimeistellympää ja annat itsestäsi ammattimaisen ja tarkan kuvan.

Lue koko ohje – ja voit pian loistaa täydellisillä possessiivisuffiksitaidoillasi!

 

Ihanat kamalat yhdyssanat

Yhdyssanojen kanssa ohjeistus ei valitettavasti olekaan ihan niin yksinkertainen, koska tapaukset vaihtelevat vierassanoista sanaliittoihin, paikannimistä adjektiiveilla alkaviin yhdyssanoihin ja lukuisiin muihin eri tapauksiin.

Kun Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilta hakee sanalla yhdyssanat , saa vastaukseksi 52 hakutulosta. Mutta eipä hätää, tyypillisimmät tapaukset ovat jaoteltuna selkeästi ja käytännön esimerkkejä löytyy runsaasti.

Siispä tartu härkää sarvista ja sukella yhdyssanojen oikeinkirjoituksen kiehtovaan maailmaan !

Entäpä ne pilkut sitten?

Pilkkusäännöt ovat meistä monen suurin inhokki yläkoulun äidinkielen tunneilta. Pilkulla on kuitenkin tärkeä merkitys lauseenrakennuksen kannalta, koska se selventää lauseiden, lauseenosien ja luetteloiden osien keskinäisiä suhteita.

Pilkku saattaa joskus livahtaa ammattikirjoittajaltakin väärään kohtaan eikä yksi puuttuva pilkku aiheuta samanlaista ärtymystä kuin väärin kirjoittu yhdyssana tai puuttuva omistusliite.

Perussäännöt pilkun käyttämiseen on kuitenkin hyvä muistaa:

1) Rakenteeltaan kokonaisten päälauseiden väliin tulee pilkku:

Olemme yhden naisen tarinasta alkunsa saanut markkinointiviestintätoimisto, ja asiakkaitamme ovat erilaiset yritykset ja organisaatiot.

2) Kun rinnastuskonjunktiolla (kuten ja , tai ) alkava lause ei ole rakenteeltaan kokonainen (seuraavassa ” ja johtaa asiakkuutta ”), vaan sillä on edeltävän, kokonaisen päälauseen kanssa yhteinen jäsen, pilkkua ei käytetä:

Account manager hoitaa projektin viestintää ja johtaa asiakkuutta. (Yhteinen jäsen: account manager)

3) Päälauseen ja sivulauseen väliin tulee pilkku:

Kun asiakas on tyytyväinen valmiiseen videoon, koko tiimi voi olla tyytyväinen omaan työhönsä.

Lue lisää pilkun erilaisista käyttötavoista.

 

Huono kieliasu lisää väärinymmärryksen riskiä

Usein ajatellaan, että oikeakielisyydellä on merkitystä vain asiantuntijatason tehtävissä, mutta se on mielestäni harhaluulo. Myös suorittavan työn puolella oikeakielisyydellä on merkitystä. Et varmaankaan halua, että viestisi tulkitaan väärin kirjoitusvirheidesi vuoksi tai asiakas ei ymmärrä tarjoustasi oikein?

  • Oikeakielinen teksti antaa sinusta uskottavan ja ammattimaisen kuvan.
  • Kun viestisi on ymmärrettävä, voit paremmin varmistua sanomasi perillemenosta.

Toki tietyillä aloilla hyvällä ja sujuvalla tekstillä on enemmän merkitystä kuin toisilla aloilla. Mutta oikeakielisyydessä onkin tärkeää ymmärtää, mikä on juuri sinun alallesi riittävä taso. Huolimaton ja viimeistelemätön teksti antavat kirjoittajasta ja hänen edustamastaan yrityksestä tai organisaatiosta huonon ja epäammattimaisen kuvan.

Otetaanpa pari esimerkkiä:

  • Tarvitset vakuutuksen uuteen kotiisi ja pyydät tarjousta nykyiseltä vakuutusyhtiöltäsi. Saat kirjoitusvirheitä vilisevän tarjouksen. Herättääkö tarjous luottamuksesi vai käännytkö suoraan toisen vakuutusyhtiön puoleen?
  • Verkkopankkiisi tulee verkkoviesti säästötilisi käyttöehtojen muutoksesta. Viestin sanoma eli tilin muutokset jäävät sinulle epäselviksi lukuisten yhdyssanavirheiden vuoksi. Uskallatko hyväksyä muutokset?
  • Mietit työpaikan vaihtoa ja seuraat sinua kiinnostavaa yritystä LinkedInissä. Yrityksen somepostauksissa näkyy toistuvasti samoja kielioppivirheitä. Vakuuttaako yritys sinua vai päätätkö hakea sittenkin kilpailijalle?
  • Pyydät tarjousta kylpyhuoneesi ja saunasi remontoinnista. Saat vastaukseksi tarjouksen, jonka sisältöä et ymmärrä tekstin epäselvän ja huonon kieliasun vuoksi. Kelpuutatko tarjouksen vai tilaatko työn toisaalta?

Mistä lisäoppia kielioppiasioissa?

Perusasiat on helppo ottaa haltuun vaikkapa Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämistä Kielitoimiston ohjepankista tai Kielitoimiston sanakirjasta:

1) Kielitoimiston ohjepankissa on vastauksia erilaisiin oikeinkirjoitus- ja kielioppipulmiin sekä nimiä koskeviin kysymyksiin. Ohjeistuksia päivitetään koko ajan, joten voit luottaa siihen, että saat tätä kautta viimeisimmän suosituksen.

2) Kielitoimiston sanakirja on suomen yleiskielen sanakirja, joka kertoo tietoa sanojen merkityksestä, käyttötavoista, taivutuksesta sekä tyylisävyistä. Sanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa, joten vastaus pulmaasi löytyy melko varmasti tätä kautta.

3) Kun kirjoitat tekstejä, käytä tekstinkäsittelyohjelmassasi kielentarkastusta. Esimerkiksi Wordin Kirjoitusavustaja tekee tekstillesi oikeinkirjoituksen tarkistuksen ja antaa ehdotukset korjattavista sanoista.

4) Tietyissä teksteissä kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, vaikka perusasiat saakin hoidettua itse. Eli jos tarvitset blogia, artikkelia, tiedotetta tai hakukoneoptimoituja verkkosivutekstejä, me hoidamme ne puolestasi.

Lopuksi

Oikeakielisyys ja hyvät kielioppitaidot kuuluvat mielestäni siis jokaiseen ammattiin. Ne antavat sinusta ja edustamastasi yrityksestä tai organisaatiosta ammattimaisen ja luotettavan kuvan.

Loppuun kuitenkin vielä kielipoliisin synninpäästö: Pilkkuja ja omistusliitteitä ei tarvitse viilata joka kanavassa samalla tavalla, eli muista viestintäympäristö! WhatsAppissa tai Instan yksäreissä kielioppiseikoilla ei tietenkään ole samanlaista merkitystä kuin verkkosivutekstillä, yrityksesi lähettämällä tiedotteella, tarjouspyynnöllä tai työhakemuksella.

Arkisessa viestittelyssä taidat osoittaa enemmän mummoutesi, jos käytät viesteissä pilkkuja tai pisteitä – ainakin perheesi teinien mielestä. Tärkeintä on silloin, että sanoma menee perille.

Kuulu kouluttaa, lue koulutustarjouksemme ja katsotaan yhdessä mitä voimme tehdä!

Pyydä koulutustarjous