Haluaisitko tuottaa näyttäviä somekuvia vaikka Facebookiin tai Instagramiin, mutta graafisen suunnittelun työkalut ovat sinulle täysin vieraita? Ei hätää, sinun ei tarvitse olla Photoshop-mestari tuottaaksesi näyttävää grafiikkaa nettiin.
Tässä blogitekstissä esittelemme seitsemän työkalua, jotka ovat sekä ilmaisia että aloittelijalle sopivia. Näiden työkalujen avulla kuvien tuottaminen someen on helppoa ja nopeaa!
1. Canva
Canva on selaimella toimiva työkalu, jolla voit luoda esimerkiksi erilaisia kollaaseja, julisteita ja somekuvia. Canvassa on useita ilmaisia pohjia kuville, mutta maksullisia sitäkin enemmän. Canva on todella yksinkertainen ja nopea työkalu, joten se soveltuu erityisen hyvin kiireiselle käyttäjille, jolla ei ole aikaa tutustua haastavampiin graafisiin työkaluihin.
Heti Canvan etusivulta voit valita kuvapohjaksi esimerkiksi ”Social media” (800px x 800px neliö, sopii hyvin Instagramiin) tai ”Facebook cover” (851px x 315px, Facebookin kansikuva). Tämän jälkeen siirrytään kuvanmuokkaukseen, jossa voit valita kuvallesi haluamasi taustakuvan, kuvion tai värin. Seuraavaksi voit lisätä kuvallesi erilaisia tekstielementtejä ja muutella niiden värejä ja fontteja. Kun työkalu on tuttu, sillä onnistuu tekemään erinomaista jälkeä jo parissa minuutissa!
Aloittelijan kommentti: Ihanan helppokäyttöinen ja paljon ilmaista monipuolista grafiikkaa, joilla saa näyttävää jälkeä. Miinuksena hitaus ja toimintahäiriöt: välillä kuvia ei saa ulos täysin samanlaisina kuin ne Canvassa ovat, joitain elementtejä voi puuttua.
Supersomettajan kommentti: Ehdottoman parasta on valmiit kuvapohjat, oli tarve sitten mainoskuville, profiilikuville, kansikuville, mille vain. Kuvan tekee tarvittaessa alle minuutissa. Voit yhdistellä valmiita ehdotuksia omiin kuviin, jos näin haluat. Maksullisille kuville ei ole koskaan tullut tarvetta, eli ilmaisversio riittää pitkälle. Tällä tekee sosiaalisen median kuvat, koulutusmateriaalit sekä julisteet.
Graafikon kommentti: Grafiikat ovat upeita, mutta niiden muokkausmahdollisuudet ovat hyvin rajoitettuja. Taitavana Photoshopin ja Illustratorin käyttäjänä Canvan käyttö turhauttaa – samanlaiset grafiikat valmistuisi Photarilla hiukan hitaammin, mutta ilman minkäänlaisia rajoituksia. Ymmärrän kuitenkin miksi Canva on niin suosittu. Se sopii hyvin aloittelijoille, eikä tähän tarvita välttämättä vahvaa visuaalista silmää.
Lue myös tämä: Canva – paras ilmainen kuvankäsittelyohjelma
2. Piktochart
Piktochartin avulla voit luoda erilaisia näyttäviä infograafeja. Infograafit ovat loistava keino jakaa informaatiota ja tilastoja visuaalisesti – näin tieto on myös helpommin sisäistettävämmässä muodossa. Työkalu tarjoaa erilaisia valmispohjia, mutta infograafin voi lähteä rakentamaan myös tyhjästä.
Piktochartin infograafeja voi muokata melko laajasti; valittavissa on erilaisia taustakuvia, kuvia ja ikoneita. Luonnollisesti myös fontteja sekä taustojen ja muotojen värejä voi editoida mieleisekseen. Piktochartiin on saatavilla myös kuukausimaksulla toimivia Lite- ja Pro-tilejä, mutta ilmaistoiminnoilla pääsee hyvin alkuun.
Aloittelijan kommentti: Erinomainen pitkäjänteiselle tekijälle, jolla on aikaa tehdä pikkutarkkaa työtä.
Graafikon kommentti: Piktochart paljastui todella hyödylliseksi ja viihdyttäväksi työkaluksi. Muokkausominaisuuksia löytyy riittävän paljon. Käyttöliittymä on välillä hiukan haastava ja työkalujen käyttäminen on siinä mielessä hankalaa. Ottaisin mielelläni käyttöön Piktochartin Pro-tilin.
3. Recite
Jos haluat jakaa inspiroivia lainauksia tai tehdä tyylikkään otsikkokuvan blogitekstillesi, Recite on työkalu sinua varten. Minkäänlaista visuaalista silmää tai graafisia taitoja ei tarvita: Reciteen vain lisätään haluttu teksti ja valitaan sille sopiva pohja. Saat valmiin kuvan käsiisi oikeasti alle minuutissa! Lopuksi voit jakaa kuvan suoraan haluamaasi somekanavaan tai vaikka tallentaa sen tietokoneellesi.
Aloittelijan kommentti: Naurettavan helppo keino tehdä pikaisesti kuva omasta mietelauseesta tai ajatuksesta. Käytännössä sinulla pitää olla mielessä vain teksti ja sen jälkeen katsot mikä kuva olisi kiva. Tämä riittää. Sen jälkeen kuva on valmis jaettavaksi.
Graafikon kommentti: Muokkausmahdollisuuden puute turhauttaa. Valmispohjat ovat sinänsä ihan tyylikkäitä, mutta olisi kiva esimerkiksi muokata tekstin fonttia tai fonttikokoa tarpeen mukaan. En usko käyttäväni tätä enää toistamiseen.
4. Social Image Resizer Tool
Sosiaalisten medioiden erilaiset ja eri kokoiset profiili- ja kansikuvat voivat tuottaa päänvaivaa. Internet Marketing Ninjasin sivuilta löytyvä Social Image Resizer Tool muokkaa kuvasi haluamaasi muotoon. Lataa vain kuva tietokoneeltasi palveluun ja valitse, mihin tarkoitukseen aiot käyttää kuvaasi. Muokkauksen jälkeen voit lähettää kuvan sähköpostiisi tai ladata sen tietokoneellesi.
Aloittelijan kommentti: Super yksinkertainen työkalu, jolla saa kuvasta kuin kuvasta oikean kokoisen. Askeettinen ulkomuoto hämäsi ensin, mutta parilla klikkauksella löytyi kaikki tarvittavat vaihtoehdot!
Graafikon kommentti: Tämä linkki jää kirjanmerkkeihin! Tällä työkalulla kuvien koon muuttaminen onnistuu nopeammin kuin esimerkiksi Photoshopilla.
5. Adobe Color CC
Adobe Color CC on yksinkertainen työkalu erilaisten väripalettien etsimiseen. Color CC:n avulla pystyy selaamaan toisiinsa sointuvia värejä, ja värikoodit saa helposti kopioitua leikepöydälle tai siirrettyä suoraan Photoshopiin. Haun avulla voit hakea eri teemoihin soveltuvia paletteja – kokeile vaikka kirjoittaa hakuun jokin vuodenaika.
Valmiit väripaletit ovat erityisen hyödyllisiä heille, jotka kaipaavat ideoita grafiikoiden värien valintaan. Jos värioppi ja visuaalinen silmä eivät ole omia vahvuuksia, Color CC kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin.
Aloittelijan kommentti: Tämä työkalu meni vähän liian monimutkaiseksi. Upeita värivalikoimia kyllä oli, mutta aloittelijalle hieman liian paljon vaihtoehtoja.
Graafikon kommentti: Adobe Color CC on loistava inspiraation lähde silloin, kun oma pää lyö tyhjää. Se myös pystyy avaamaan silmiä sille, miten hyvin yllättävätkin värivalinnat voivat sointua yhteen.
6. PicMonkey
PicMonkeyn avulla voit editoida valokuvia, luoda kollaaseja tai tehdä grafiikkaa. Kuviin voi esimerkiksi lisätä koristeellisia reunoja, tekstejä erilaisilla fonteilla, kuvakkeita eri kategorioista… Valikoimaa on laajasti, osa ominaisuuksista on ilmaisia ja osa maksullisia.
PicMonkeyn parissa saa käyttää enemmän omaa luovuuttaan, ja sen voi nähdä joko hyvänä tai huonona asiana. Aloittelija ei tällä työkalulla saa aikaan yhtä upeita grafiikoita kuin jollain muulla työkalulla saisi, mutta vähän kokeneemmilla ei ole tuollaisten alustojen rajoitteita taakkana.
Aloittelijan kommentti: PicMonkeyn avulla saa supernopeasti ja helposti oikean kokoiset kuvat Twitteriin ja Facebookiin. Plussaa kuvankäsittelyn työkaluista ja fonttivalikoimasta, jotka ovat monipuolisemmat kuin esimerkiksi Canvassa . Ainoa miinus on, että kaikkia hienoja taustoja tai efektejä ei voi käyttää ilmaisversiossa.
Graafikon kommentti: En itse kuvailisi PicMonkeyta erityisen helpoksi tai yksinkertaiseksi työkaluksi. Ainakin grafiikan luomiseen se tuntuu hyvin jäykältä, sillä eri ominaisuudet on jaettu niin moniin erilaisiin kategrioihin. Vastaavaan käyttöön suosittelisin ennemmin Canvaa . Valokuvien sävykorjailuun ja muuhun hienosäätöön PicMonkey sopii hyvin.
7. Make a Gif
Make A Gif on helppo ja nopea tapa tehdä lyhyitä gif-animaatioita. Voit luoda oman gifin esimerkiksi suoraan YouTube-linkistä tai ladata tietokoneeltasi videon tai kuvatiedostoja. Gifit ovat hauskoja ja lähtevät helposti leviämään somessa, joten näin helpolla työkalulla niiden tekeminen myös kannattaa! Twitter tukee gif-tiedostoja, kuten myös nyt uusinta uutta, Facebook!
Aloittelijan kommentti: Super helppo käyttää, käytän varmasti uudelleen. Ei tarvita kokemusta, vaan tämän saa heti käyttöön. Pari minuuttia kesti saada video puhelimesta ladattua.
Graafikon kommentti: Tätä työkalua käytän myös itse ja suosittelen muillekin lämpimästi. Gif-tiedostojen teko onnistuu tällä työkalulla paljon nopeammin ja vaivattomammin kuin esimerkiksi Photoshopilla.
Pyydä meiltä tarjous, jos haluat ammattimaisen näköistä visuaalista jälkeä!