Adobe Photoshop on ollut pitkään olemassa (jo vuodesta 1990) ja luonnollisesti kehittynyt paljon vuosien mittaan. Tänä syksynä julkaistu päivitys on kuitenkin suurin Photoshopin historiassa. Tekoälybuumi ulottuu nyt myös meidän kaikkien tuntemaan ”Photariin” Adoben tuodessa käyttäjille joukon jännittäviä uusia tekoälypohjaisia ominaisuuksia. Käydäänpä läpi kolme tärkeintä uudistusta!
Valmiit säätöpresetit
Säätöpresetit ovat suodattimia, jotka nopeuttavat kuvien muokkaamista vain muutamalla klikkauksella. Säätöpaneelissa on nyt saatavilla 32 uutta presettiä, joita voit liikutella kuvan päällä nähdäksesi, miltä kuvasi näyttäisi muokkauksen kanssa. Kun presetti on valittu, sitä voidaan edelleen hienosäätää muokkaamalla automaattisesti luotuja asetuksia väriensäätöpaneelissa. Nopeaa ja helppoa!
Poistotyökalu
Poistotyökalu on tekoälyllä varustettu ominaisuus, joka mahdollistaa ei-toivotun kohteen korvaamisen. Työkalu säilyttää lähellä olevien kohteiden eheyden ja toimii pääasiallisesti pelottavankin hyvin. Nyt se saa uutta buustia ja älyä, kun Adoben tekoäly auttaa sitä tehtävien suorittamisessa.
Kokeilin itse uudistettua työkalua ja täytyypä sanoa, että Adoben väite ”entistä tarkemmasta” poistotyökalusta on kyllä totta. Tuntui, että työkalulla on tosiaankin nyt enemmän älyä eikä se vain orjallisesti kopioi tekstuureja vierestä, vaan se analysoi koko kuvaa parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.
Generatiivinen täyttö
Päivityksen kohokohta on ehdottomasti generatiivinen täyttö eli ”Generative Fill”, joka käyttää tekoälyä analysoimaan automaattisesti kuvan sisältöä ja ehdottamaan sopivia säätöjä, suodattimia ja efektejä. Tämä tekoälyyn perustuva lähestymistapa säästää todella paljon aikaa ja yksinkertaistaa muokkausprosessia tarjoamalla älykkäitä suosituksia, muun muassa kuvan laajentaminen on helpompaa kuin koskaan (ks. kuva alta). Tekoäly analysoi, minkälainen ympäristö kuvaan voisi sopia parhaiten ja tekee sen valmiiksi sekunneissa.
Testataan Photoshopin generatiivista täyttöä
”Photarissa” on ollut entuudestaan generatiivista täyttöä vastaava työkalu nimeltään ”Content-Aware Fill” eli sisältötietoinen täyttö, mutta nyt sisällön analysointi on paljon älykkäämpää. Päätin laittaa tämän uuden generatiivisen täytön kunnolla testiin.
Testi alkoi pohtimalla, mikä kuva olisi tarpeeksi normaali, mutta samalla haastava. Valitsin testiin lopulta yhden omista Kilpisjärvellä ottamistani luontokuvista (kuva yllä). Kyseinen kuva vaikuttaa äkkiseltään yksinkertaiselta, mutta siinä on perspektiivin muutosta läheltä kauaksi kapenevassa tiessä sekä lisäksi hankalaa tekstuuria tienvarressa olevissa puissa. Aiempi Content-Aware täyttö ei ole kyennyt muovaamaan puustoa sitä muokatessa, joten nyt kiinnosti, onnistuisiko generatiivinen täyttö tehtävässä.
Ensiksi kuitenkin aloitin testaamalla työkalun perspektiivin tajua pyytämällä sitä muokkaamaan kuvaan sinisen auton suhteellisen kauaksi horisonttiin (kuva yllä).
Lopputuloksena tuli ihan aidon näköinen auto ja vieläpä oikeassa mittasuhteessa varjoineen (kuva alla). Ensimmäinen testi läpäisty.
Seuraavana halusin taivaalle jotain liikettä, joten pyysin lampun henkeä (= tekoälyä) laittamaan taivaalle kotkan. Ensimmäinen kotka näytti hieman vialliselta yksilöltä, mutta työkalu tosiaan antaa jokaiselle pyynnölle kolme eri vaihtoehtoa, joten niistä löytyi lopulta ihan kelpo vaihtoehto. Kotkalta näyttää (kuva alla) ja testi läpäisty.
Viimeisenä halusin kokeilla, onnistuuko työkalu viimein muovaamaan hankalaksi osoittautunutta puutekstuuria tien varressa. Pyysin tekoälyä antamaan minulle jouluvalot puihin ripustettuna. Ja sen se myös teki – tosin ehkä jopa liian kirjaimellisesti. Nimittäin tarkkaan katsottuna tekoäly laittoi puun rungon tolppien väliin, heh (kuva alla). Valoja ei ole myöskään liiaksi asti, mutta tekstuuria ja kuvan perspektiiviä se onnistui kuitenkin muuttamaan! Ei täydellisesti, mutta melko hyvin – ja huomattavasti paremmin kuin aiempi työkalu.
Kaiken kaikkiaan tekoälyllä varustetut uudistukset parantavat ja ennen kaikkea nopeuttavat Photoshopin käyttöä merkittävästi. Nyt pystyy saavuttamaan ammattimaisen näköiset tulokset ilman laajoja manuaalisia säätöjä eikä kuva/materiaalipankkeja tarvitse välttämättä selata tunteja. Ja vaikka tekoäly tarjoaa automaattisia ehdotuksia, käyttäjillä on silti täysi hallinta muokkausprosessista. Päivitys mahdollistaa käyttäjiä keskittymään entistä enemmän luovaan visioon ja tarinankerrontaan kuin työkalujen kanssa painimiseen. Mielenkiintoista on myös seurata, miten tekoäly vielä paranee tässä vuosien mittaan!