Ota yhteyttä

Podcastin perustaminen harkinnassa? Lue tämä ennen kuin aloitat

18 tammikuuta 2023

Teimme epävirallisen kyselyn viihde- ja businesspodcastien suosiosta. Lue, millaisia vastauksia kyselyssä podcastien suosiosta ja suosikkigenreistä saimme!

Oletko harkinnut aloittavasi podcastin? Loistavaa, sillä tämä blogiteksti pohjustaa sinua podcastien maailmaan. Teimme nimittäin spontaanin epävirallisen virallisen tutkimuksen Instagram-seuraajiemme keskuudessa podcasteihin liittyvistä näkemyksistä. Vaikka et itse olisi harkinnutkaan podcastin perustamista edes unissasi, saatat olla kiinnostunut esimerkiksi siitä, kumpi genre vie kanssaeläjien mielestä voiton – liike-elämä vai viihde. Jatka siis rohkeasti lukemista.

Epävirallisen virallisen Podcast-kyselyn paljastamat totuudet

Kyselyyn vastanneet kuuntelevat keskimäärin viittä eri podcastia, mikä on hienoa, sillä eihän irtokarkkipussikaan olisi mitään vain yhdellä lajikkeella täytettynä.

Pyysimme seuraajiamme myös valitsemaan joko podcastin tai äänikirjan välillä. Toisille valinta saattoi olla yhtä vaikea kuin lempikaramellien kanssa, mutta kuitenkin 65 % taipui podcastien puolelle. Ehkä jokunen vastaajista kuluttaa silti molempia.

Joko kuuntelijana tai podcastia julkaisevana olet varmasti huomannut, että erilaisia alustoja on enemmän kuin yhden käden sormilla voidaan laskea. Seuraajamme ovat puhuneet, ja nämä alustat sinunkin on hyvä ottaa haltuun. Vastaajien ehdoton suosikkialusta podcastien kuunteluun on Spotify, minkä lisäksi myös Apple Podcasts, Supla, PodMe, Acast ja Soundcloud ansaitsevat palkintopallisijoja.

Seuraajamme ovat selkeästi nopeatempoista kansaa ja jakson sopiva pituus on vastaajien mielestä alle tunti. No, ymmärtäähän sen, mikäli on 5 eri podcastia kuunneltavana ja muukin elämä elettävänä ja aika tunnetusti kaikille rajallista. Mutta mitä tuolla ajalla sitten tehdään?

1

Ainakaan meidän seuraajamme eivät suinkaan rauhoitu sohvalle kuunnellakseen podcastia vaan klassisella kaksi kärpästä yhdellä iskulla -periaatteella mennään ja pistetään mieluummin lenkkitossut jalkaan ja kuulokkeet korville.

Mikäli kaipaat inspiraatiota, mistä lähteä liikkeelle, niin tässäpä muutama vastaajien eniten suosittelema podcast:


 • Tuplakääk
 • Leadcast
 • Nikotellen
 • Urheilucast
 • Joe Rogan Experience
 • Jäljillä
 • Queentalk
 • Poks
 • Antin Palautepalvelu

  Annan sinulle luvan. Voit kuunnella näitä siellä sohvan pohjallakin, tai ihan missä parhaalta tuntuu.

   

  Kun uusia jaksoja ilmestyy, on podcastin tekijätiimi useimmiten lyöttäytynyt yhteen ja pohtinut, että mitä tästä jaksosta voitaisiin kertoa podcast-alustoilla. Tällä tavalla usein pyritään herättelemään mielenkiinto jaksoa kohtaan. Tiukka taisto kuitenkin osoitti, että hieman yli puolet kyselyyn vastanneista on jo niin kiireellä lähdössä sinne lenkille, että jakso laitetaan suoraan pyörimään. Se toinen porukka, eli hieman alle puolet vastaajista luo kuitenkin uskoa jaksotekstien raapustamiseen ja lukee tunnollisesti kuvaukset ennen play-nappulan klikkaamista.

  Mainitsinkin jo tekijätiimin, mutta mitä kummaa, tarvitaanko aina useita henkilöitä? Kyllähän podcastin voi alusta loppuun asti toteuttaa kokonaisuudessaan itse tai vaihtoehtoisesta useamman henkilön voimin. Selvitimmekin kyselyssä mieltymyksiä podcastin puhujien määrän suhteen. Lähes kaikki vastaajista oli sitä mieltä, että kuuntelee mieluiten podcasteja, joissa on joko yksi puhuja tai kaksi keskustelevaa ääntä. Ei siis todennäköisesti kannata raahata koko kaveriporukkaa yhtä aikaa äänitysstudioon.

  Nyt kun puhujien määrään ollaan saatu selvyyttä, on toki vielä hyvä pohtia, millä kielellä mikkiin sitten kannattaisi puhua. Vaihtoehtoja tässä kyselyssä oli huimat kaksi – suomi tai englanti, joista suomi vei ylivoimaisen voiton. Englannin kuunteluharjoitukset puolestaan hoituvat vastaajillamme ehkäpä vaikka Netflixin tai ulkomaanreissujen myötä, mutta podcastit kuunnellaan mieluiten suomeksi.

  Ainiin, vieläkin taidat pohtia, että kumpi sen polttavan genre-taiston nyt voittikaan? Sanottakoot, että kyselyn epävirallisen virallinen olemus ja konteksti saattavat vaikuttaa lopputulemaan, mutta kyllä tulos silti oli selkeä. Tämä lenkkeilevä podcasteja kuluttava joukkio valitsee mieluummin 30-60 minuuttia suomalaista viihdettä Spotifystä toistettuna. Eli viihdettä, kiitos. Auta Antti ja Tuplakääk, tämä oli tässä.

  2

  Haluaisitko aloittaa, mutta olet epävarma osaamisestasi? Voimme auttaa!
  Podcast-koulutus

   

  Sinua saattaisi kiinnostaa myös alla oleva teksti (klikkaa kuvaa)

   

  Podcast yrityksille