Aloitin loppukeväästä Kuulun copywriterina ja tulin osaksi 20 hengen työyhteisöä pitkän freelancer-urani jälkeen. Pohdin etukäteen, kuinka pärjään osana tiivistä työyhteisöä, koska olen työskennellyt aiemmin melko itsenäisesti.
Toki toimittajan työ on ollut jatkuvaa haastateltavien kohtaamista sekä valokuvaajien, toimitussihteereiden ja muiden viestinnän ammattilaisten kanssa yhteistyön tekemistä, mutta freelancerina en kuitenkaan ole ollut työyhteisön pysyvä jäsen.
Työyhteisön suhtautuminen uuteen työntekijään on äärimmäisen tärkeä asia. Jos uusi työntekijä tuntee heti alussa jäävänsä yksin, ryhmään mukaan pääseminen voi olla myöhemmin hankalaa. Se, miten työntekijä integroidaan osaksi ryhmää niin esimiesten kuin kollegoidenkin taholta, on mielestäni merkittävää paitsi työhön kotiutumisen kuin jatkossa töiden sujumisenkin kannalta.
Kun työyhteisöösi tulee seuraavan kerran uusi työntekijä, käytä häneen hetki aikaasi. Juttele hänen kanssaan, kysy hänen kuulumisiaan ja ylipäätään osoita, että olet kiinnostunut siitä, millaisia ajatuksia hänellä on ensimmäisen työpäivän, työviikon tai työkuukauden jälkeen. Kysy, tarvitseeko hän apuasi ja suhtaudu kärsivällisesti, kun hän kysyy viidennen kerran samaa asiaa. (Hän ei yksinkertaisesti muista vastausta siihen.)
Ja kuinka olen itse kokenut päässeeni mukaan? Aivan loistavasti, kiitos kysymästä. Uudet työkaverini ovat innostuneita, ammattitaitoisia ja ennen kaikkea aivan hulvattomia tyyppejä. He ovat ottaneet minut välittömästi mukaan yhteisöön – olipa kyseessä lounasjengi, tiimipalaveri tai meditaatiohetki. Kuululla on myös tapana kysyä päivittäin, tarvitseeko toinen apua jossakin. Suosittelen tapaa myös muille.
Tähän työyhteisöön on helppo kuulua.