Ota yhteyttä

Objektiivien polttovälit – perusasiat ja vinkit objektiivin valintaan

9 helmikuuta 2020

Eri objektiivien polttovälit sopivat eri tarkoituksiin: toiset potretteihin ja toiset maisemakuviin. Lue vinkit sopivan objektiivin polttovälin valintaan.

Mitä objektiivin polttoväli tarkoittaa?

Kameran objektiivissa polttoväli tarkoittaa, kuinka laaja kuvakulma on. Mitä pidempi polttoväli, sen kapeammalta kuvakulma näyttää.

Valitse potretteihin normaali- tai teleobjektiivi

Polttovälejä mitataan millimetreissä. 50 mm polttoväli objektiiveissa vastaa lähimpänä ihmissilmää, eli se kuvakulma vääristää vähiten. Sen takia potretteja usein kuvataan 50 mm tai isommalla polttoväleillä.

Maisema- ja kiinteistökuvissa toimii erityisesti laajakulmaobjektiivit

Laajakulmaobjektiivit (9–35 mm) taaskin laajentavat kuvakulmaan, ja niitä käytetään useimmin maisemakuvissa ja kiinteistökuvissa. Voit tietysti ottaa laajakulmaobjektiivilla myös henkilökuvia, mutta silloin se saattaa laajentaa ja vääristää hieman kuvaa. Tämä voi toimia myös tehokeinona.

Tässä kuvasarja, jossa näkyy, miten eri polttovälit vaikuttavat kuvassa.

Objektiivin polttovälillä on näin suuri vaikutus henkilökuvauksessa.

Kimin suositus objektivin polttovälin valintaan

Valitse objektiivin polttoväli sen mukaan, mitä kuvaat. Jos kuvaat asuntoja, kiinteistöjä tai maisemia, niin suosittelen laajakulmaobjektiivia. Jos tykkäät taas kuvata henkilökuvia, niin normaali- tai teleobjektiivi sopii siihen hyvin. Jos haluaa kuvata vähän kaikkea, silloin zoom-objektiivi on sopivin.

Haluatko koulutusta järjestelmäkameran käyttöön tai meidät valokuvaamaan? Ota yhteyttä ja katsomme yhdessä yrityksellesi sopivimman ratkaisun!

Ota yhteyttä