Ota yhteyttä

Videoalan työharjoittelijana Kuululla

8 helmikuuta 2024

Mitä kolme kuukautta videoalan työharjoittelua Kuululla piti sisällään – siitä kertoo harjoittelussa ollut itse.

Teksti on kirjoitettu vuoden 2023 alussa.

Kuinka päädyin työharjoitteluun Kuululle? 

Alkuvuodesta 2022 aloin etsimään työharjoittelupaikkaa kartoittamalla oululaisia videoalan yrityksiä. Päädyin jossain vaiheessa etsintöjä vihreää ja valkoista yhdistävälle nettisivulle, jonka etusivulla oli kuva joukosta iloisen näköisiä ihmisiä ja jonka vasemmassa yläkulmassa luki: Kuulu. En ollut aiemmin törmännyt kyseiseen yritykseen ja pienen tutkiskelun jälkeen sain selville sen olevan mediaan ja videomarkkinointiin erikoistunut digimarkkinointitoimisto. 

Kuululla oli sopivasti käynnissä haku videoalan työharjoittelijaa varten. Kriteereitä oli jonkun verran, enkä kokenut sopivani jokaiseen, joten pidin mahdollisuuksiani heikkoina. Päätin joka tapauksessa yrittää. Yllätyksekseni sain vastauksen nopeasti ja minut haluttiin tavata Teamsin välityksellä. Löimmekin heti ensimmäisellä tapaamisella virtuaalista kättä päälle ja sovimme työharjoittelun alkavan kuukauden päästä. Harjoittelun ensimmäisten päivien jännitys kaikkosi nopeasti, sillä tunnelma Kuululla oli tervetullut, ja pääsin heti mukaan tekemään asioita, joista tykkään.  

Mitä olen päässyt tekemään? 

Harjoittelun aikana toimin monipuolisesti eri työtehtävissä. Eniten aikaa vietin tietokoneen äärellä editoimassa, joka on toki luonnollista tällä alalla. Kuvauspäiviäkin kertyi kiitettävästi, ja olin mukana sekä video- että valokuvaustuotannoissa. Näissä kuvauksissa sain työskennellä valaisun parissa, äänittämässä sekä kuvaamassa. 

Yksi parhaiten mieleen jäävistä päivistä oli varmasti Kuulun mainoksen kuvaukset. Mainos toteutettiin virtuaalituotantona, johon pääsin tutustumaan harjoittelun aikana. Jos virtuaalituotanto ei sano sinulle mitään, suosittelen lukemaan Tuomas Hautamäen blogitekstin Mitä on virtuaalituotanto.

Videoalan työharjoittelussa Kuululla

Olen myös muun muassa tehnyt Kuulun someen sisältöä. Kuulun Instagram -tarinaa päivitin kokonaisen viikon sekä satunnaisesti myös kuvauksissa. Tällä hetkellä kirjoitan toista blogitekstiäni. 

Mitä olet oppinut? 

Kokonaisuudessaan minulla on paljon parempi käsitys tuotannon kulusta. Kuinka video saa alkunsa ideoinnista asiakkaan toiveiden pohjalta. Kun paras idea on jatkojalostettu valmiiksi, käynnistetään esituotanto eli etsitään mallit ja lokaatiot ja päästään sopimaan ja järjestämään kuvauspäivät. Raakamateriaali päätyy editoijan pöydälle, joka toimii vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa lopullisen tuotteen aikaansaamiseksi.   

Tämän lisäksi minulla on laajempi käsitys alalla tarvittavasta kalustosta ja sen käytöstä. Tätä edesauttoi se, että sain vapaasti testailla kuvauskalustoa, ja eräs viikko teinkin Kuulun Oulun kalustosta listauksen.  

Opettavaisia ovat olleet erityisesti kuvauspäivät sekä palautteen saaminen itse editoimistaan videoista. Muut näkevät helposti asioita, joita et itse huomaa! Myös pieniä ja näppäriä neuvoja kuvaamiseen ja editointiin liittyen on sadellut harjoittelun aikana sieltä täältä. Olen saanut huomattavaa apua varsinkin oman workflowni kehittämisessä.  

Yleisiä fiiliksiä 

Olen nauttinut työharjoittelussa minulle annetuista vapauksista. Sovimme työajan yhdessä harjoittelun ohjaajani kanssa, ja pidin kirjaa tunneistani. Jos missään projektissa ei ollut tekemistä, sain esimerkiksi opiskella itsenäisesti tai näpertää kuvauskaluston parissa. Se, kuinka paljon vapauksia saat, on varmasti loppupeleissä kiinni sinusta itsestäsi ja toiminnastasi.  

Tekemisen määrä on vaihdellut paljon viikkojen välillä. Jotkut viikot ovat olleet toisia haastavampia ja stressaavampia. Eihän työelämä koskaan ole pelkästään helppoa ja kivaa. Stressiä on esiintynyt kuitenkin sopivassa määrin, ja yleensä vaikeimmat viikot ovat myös opettavaisimpia. En näe, että työharjoittelun vaikeutta tarvitsisi pelätä, sillä Kuululla harjoittelu räätälöidään varmasti kunkin osaamistason mukaan. 

Harkka_kuva3 (2)

Työharjoittelu vahvisti alavalintaa 

Työharjoitteluni ohjaajana toimi tuottajana työskentelevä Titta, ja häneltä pystyin vapaasti kysymään asioista liittyen harjoitteluuni. Pääosan ajastani vietin studion puolella, jossa minun lisäkseni työskentelivät videosisällöntuottajat Tuomas, Aapo, Mikael sekä AD Henna. Tarvittaessa kysyin heiltä neuvoa esimerkiksi editointiin tai Kuulun työtapoihin liittyen.  

Muita Oulun kuululaisia näin usein toimistolla, ja Helsingin kuululaisia tapasin puolestaan Teams-palavereissa, henkilöstökuvauksissa sekä kesäjuhlissa.   

Työharjoittelu oli erittäin positiivinen kokemus, ja se vahvisti käsitystäni siitä, että haluan luoda uran kyseisellä alalla. Se lisäsi myös itsevarmuuttani toimia videoalan työtehtävissä. Kiitokset kuuluvat koko Kuulun tiimille! 

Kiinnostaako harjoittelu? Ota meihin yhteyttä!
Hae harjoittelijaksi