Yleensä kuvauspäivät yrityksille on normaalista työpäivästä poikkeavia hauskoja tapahtumia, jotka jäävät hyvin mieleen. Voit itse kuvaajana vaikuttaa paljon, minkälaisen tunnelman luot kuvauksille.
Tässä 10 vinkkiä parempiin henkilökuviin, joita itse olen oppinut ihmisiä kuvatessa. Samoja ohjeita voit myös hyödyntää yrityksesi somekuvissa.
1. Suunnittele kuvaukset
Kaiken a ja o on hyvin suunnitellut kuvaukset. Tässäkin sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää hyvin paikkansa. Kun on selvät visiot kuvauksissa, niin kuvattavallekin tulee rentoutuneempi fiilis. Kun suunta kuvauksissa on selvillä, jää aikaa myös improvisoinnille, ja uusia ideoita voidaan toteuttaa helposti. Hae ennen kuvauksia inspiraatio kuvia netistä ja tee moodboard niistä!
2. Tunne kamerasi
Opi tuntemaan kamerasi kuin omat taskusi. Kun ei tarvitse keskittyä kameran asetuksien säätämiseen, jää enemmän aikaa olla läsnä kuvauksissa ja ohjata kuvattavaa. Jos sinulla on selvillä, mitä mistäkin asetuksesta tapahtuu, vältät sillä ylimääräistä säätämistä.
3. Tutustu kuvattavaan
Vaihtakaa kuulumisia ja käy läpi vielä ennen kuvauksia, minkälaiset kuvaukset on tulossa. Jos kuvattavia on monta, nimet helposti unohtuu. Opettele nimet ulkoa, jotta kuvattavallekin tulee mieluisampi olo verrattuna siihen, että kuvaaja tokaisee: “hei sinä siellä, siirrytkö pikkuisen vasemmalle”.
4. Anna positiivista palautetta
Olet varmaan kuullut kuvauksissa, kun kuvaaja sanoo: “pidä tuo, tuo on tosi hyvä, hyvältä näyttää!” Tässä tapauksessa kuvaaja haluaa luoda rentoa tunnelmaa kuvauksiin antamalla positiivista palautetta. Nosta hyviä puolia esiin kuvattavasta. Kukapa ei tykkäisi kehuista!
5. Laita hyvää musiikkia
Laita musiikkia soimaan taustalle, koska se luo kevyttä tunnelmaa ja kivaa fiilistä. Haistele myös hieman, minkä tyylisestä musiikista kuvattava voisi pitää.
6. Ohjaa kuvattavaa
Jos kameran edessä on kokematon kuvattava, monesti voi olla vaikeaa löytää luonnollinen asento ja poseeraus kuvaan. Katso ennen kuvauksia inspiraatiokuvia ja muistele, millaisia asentoja niissä oli: miten hartian suunta, käsien, jalkojen ja pään asento oli. Ohjaa kuvattavaa näihin asentoihin menemättä kumminkaan liian tekniseksi suoritukseksi.
7. Näytä kertomisen sijaan
Kuvaajan itse on myös hyvä uhrautua näyttämään poseerauksia ja asentoja kuvattavalle, jotta kuvan visio tulisi vielä selkeämmin esille ja kuvattavalla olisi helpompi alkaa poseerata kameralle. Tästä hyvä esimerkki ovat avantokuvaukset, jossa meidän luova johtaja Ville Pohjonen hyppäsi itse avantoon, jotta saatiin testikuvia ja näytettyä kuvattavalle, miten pitää toimia.
8. Mene lähemmäksi
Tämä pätee hyvin henkilökuvissa ja tapahtumakuvauksessa. Jos mietit, miksi kuva ei oikein nyt vain toimi, kokeile ottaa muutama askel lähemmäksi kuvattavaa. Yleensä tällöin saa paremmin kontaktia kuvattavaan ja kuvastasi tulee mielenkiintoisempi.
9. Älä ole laiska
Tällä en tarkoita sohvalla löhöilyä, vaan valokuvatessakin voi laiskistua. Liian monesti räpsäistään kuva kasvojen tasolta miettimättä ja sommittelematta kuvaa sen enempää. Ole luova. Kokeile eri kuvakulmia, ylä- sekä alaviistosta. Jos esim. kuvattavana on lapsi tai koira, kyykisty heidän tasolleen tai kokeile mennä jopa lattialle makaamaan ja ota kuva alakulmasta. Anna hetki aikaa itsellesi ja kuvattavalle, jotta löydät täydellisen kuvakulman!
10. Älä ota liian vakavasti
Yleensä kuvaukset ovat hieman stressaavia kuvattaville, jos heille ei ole vielä kertynyt paljoa kokemusta kameran edessä. Jos itse olet vakava kameran takana ja keskityt pelkästään teknisiin asioihin, luultavasti se tunnetila välittyy myös kuvattavaan. Sama on myös toisin päin. Jos kerrot hyviä juttuja ja hauskoja tarinoita, niin hauskuus välittyy myös kuvattavalle. Toivon mukaan… Arvosta kuvauksia ottamatta kuitenkaan liian vakavasti niitä, pidä hauskaa!
Tässä vielä kaksi esimerkkiä yrityksille suunnatuista henkilökuvista ja kaksi luovempaa henkilökuvaa: