Ota yhteyttä

5 vinkkiä dronella kuvaamiseen - Kuulu

25 marraskuuta 2020

Jos haluat saada dronekuvauksesta enemmän irti, lue videosisällöntuottajamme viisi vinkkiä drone-kuvaajille. Perspektiivi, akut, ohjain ja muutama lakiasia.

Ilmakuvaus on hauskaa. Dronella on helppo päästä näkemään maailma sellaisesta perspektiivistä, mihin ihmiset eivät oikein ole tottuneet. Ilmasta käsin maailma näyttää erilaiselta ja usein tuntuu siltä, että dronella kuvaaminen on helppoa, koska lähes kaikki näyttää hyvältä, kun kamera on taivaalla. Dronekuvauksessa on kuitenkin monia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä. Tässäpä viisi vinkkiä siihen, miten saat kaiken irti dronestasi!

Dronella voit tuoda uudenlaisia näkökulmia retkikuviin.

1) Tule alas

Kun dronen nostaa ilmaan, tuntuu parhaalta ajatukselta nostaa se niin ylös kuin laki sallii. Toki, mitä korkeammalla lennät, sitä erilaisemmaksi perspektiivi muuttuu verrattuna maasta käsin katsottuun maailmaan. Korkealla lentäminen ei kuitenkaan aina ole paras vaihtoehto.

Droneja voi käyttää paljon monipuolisemmin, kun opettelee lentämään myös lähempänä maata. Esimerkiksi matalalla järven yllä lentäminen tuottaa täysin erilaisen otoksen kuin samaisen järven kuvaaminen korkealta ilmasta. Dronet myös mahdollistavat sellaisia otoksia maan tasalta, jotka eivät olisi muuten mahdollisia. Kokeilepa esimerkiksi lentää puiden lävitse kohti kielekkeen takana olevaa rotkoa, niin saat takuuvarmasti upean videon aikaiseksi! Tai mitäs jos kuvaisitkin ihmisten tasolta, mutta rotkon puolelta? Kopteri voi olla jopa sinua matalammalla, mutta et olisi voinut saada kyseistä kuvaa ilman dronea.

Dronella voi kuvata myös matalalta, jolloin saa uudenlaisen näkökulman luontokuviin.

2) Akkuihin virtaa

Useilla kuluttajakäyttöön tarkoitetuilla kuvauskoptereilla voi lentää noin 30 minuuttia yhdellä akulla. Yhden maiseman kuvaamiseen puoli tuntia on riittävästi, mutta dronella voi helposti kuvata useampaa erilaista maisemaa liikkumatta itse metriäkään. Jos käyt vaikkapa jossain luontoretkellä ja otat kopterisi mukaan, on järkevää kantaa mukana myös useampaa akkua. Puolen tunnin lentely voi tuntua riittämättömältä, varsinkin kun myös lähtöpaikkaan palaamiseen pitää varata hieman aikaa, eikä akkuja kannata lentää täysin tyhjiksi. Pidä siis huoli siitä, että sinulla on riittävästi akkuja omiin tarpeisiisi.

Akkuja tulisi säilyttää korkeintaan 50% varauksella. Tämä parantaa akkujen käyttöikää ja suojaa vikatilanteilta. Suosituin kopterivalmistaja DJI valmistaa akkunsa niin, että ne tyhjentävät varaustaan automaattisesti, kun ne ovat olleet tarpeeksi kauan käyttämättömänä. Ennen kuvaamaan lähtemistä kannattaakin siis varmistaa, että akut ovat täynnä, vaikka olisitkin jättänyt ne reppuusi ladattuina.

Dronella pääset kuvaamaan tilanteita, joihin et maasta käsin ehtisi.

3) Kustomoi ohjain

Kopterin ohjain tuntuu kädessä melko tutulta meille, jotka olemme viettäneet lapsuutemme konsolipelejä pelatessa. Kopteri ei välttämättä kuitenkaan käyttäydy ihan niin kuin olit ajatellut. Ei hätää! Droneissa on paljon säätöjä, joilla saat muutettua sitä, kuinka drone käyttäytyy.

Voit muuttaa sitä, mitä mistäkin napista tapahtuu ja miten dronea ohjataan. Ohjaamisen herkkyyttä voi myös säätää omaan makuun sopivaksi. Ei kannatakaan tyytyä valmiiksi säädettyyn ohjaimeen. Hyppää sen sijaan dronesi asetuksiin ja etsi itsellesi parhaiten sopivat säädöt. Paras tapa löytää omaan kuvaamiseen sopivat säädöt on kokeilla, kokeilla ja kokeilla. Aseta säädöt, lennä hieman, muuta säätöjä, lennä lisää.

Harjoittelu tekee mestarin ja kaikkeen voi tottua, mutta on paljon mukavampaa harjoitella ja helpompaa tottua, jos säädöt tuntuvat hyviltä heti alusta alkaen. Kun olet saanut säädöt kohdilleen, on sinun helpompi myös saada tasaisia ajoja tehtyä ja kuvaamisesi muuttuu laadukkaammaksi ja tehokkaammaksi.

Eri dronet ja niiden ohjaimet ovat hieman erilaisia, joten kannattaa etsiä juuri sinun dronemallillesi sopivia ohjeita esimerkiksi YouTubesta.

Dronella voit seurata kohdetta pitkänkin matkan.

4) Lopeta kännykältä tihrustaminen

Tämä saattaa tuntua hieman oudolta, mutta dronella kuvaaminen muuttui osaltani täysin, kun ostin kopterini kaveriksi tabletin. Aiemmin olin aina käyttänyt kännykkääni kopterin näyttönä, mutta halusin kokeilla hieman isompaa näyttöä.

Tabletin hankkiminen muutti kaiken, vaikka hankinkin vain pienimmän mahdollisen iPadin. Et siis edes tarvitse parasta, hienointa ja suurinta tablettia, kunhan se on selvästi kännykkääsi suurempi. Toki tämä vaatii hieman rahaa, mutta se on sen arvoista – uskokaa pois.

Kopterin asetukset ja säädöt vievät kännykän ruudulta huomattavasti tilaa, mutta tabletin näytöltä ne vievät vain todella pienen osan. Näet siis huomattavasti suuremman osan kameran näkymästä joutumatta piilottamaan tärkeitä näytöllä olevia tietoja. Näin sinun on ensinnäkin mukavampi katsoa sitä, mitä kuvaat, mutta näet myös helpommin, mikäli kuvassa näkyy jotain epämieluisaa. Säätöjen tekeminenkin on paljon mukavampaa suuremmalta näytöltä.

Dronella kuvatessa täytyy muistaa esimerkiksi alueellisten lakien noudattaminen.

5) Kunnioita lakia

Viimeisenä haluan puhua hieman dronejen lentämiseen liittyvistä laeista. Tämä ei sinänsä ole vinkki lentämiseen, mutta voi säästää sinut suurelta määrältä mielipahaa. Dronen lentämisessä ei riitä se, että käyt ostamassa haluamasi kuvauskopterin, lataat akut ja lähdet lentelemään. Lentämiseen liittyy myös joitain simppeleitä lakeja. Lähinnä lait takaavat sen, että dronet olisivat meille kaikille turvallisia. Lait säätelevät muun muassa sitä missä ja kuinka korkealla saat lentää. Suomen dronelaeista voit lukea lisää Trafin hallinnoimalta sivulta www.droneinfo.fi . Jos matkustat ulkomaille, muista ottaa selvää kyseisen maan lakiasioista, sillä lait eivät välttämättä ole samoja kuin suomessa. Järkeä käyttämällä pääsee kuitenkin onneksi todella pitkälle.

Drone mahdollistaa näyttävien maisemakuvien ottamisen erilaisesta perspektiivistä.

 

Jos toivot lisäopastusta dronekuvaukseen tai tarvitset kuvaajan, ota yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta!