Ota yhteyttä

Haastatteluvideon kuvaaminen kevyellä kalustolla ja pienellä budjetilla

12 huhtikuuta 2022

Haastatteluvideo on tehokas tapa tuoda asiantuntijuutta ja yrityksesi viestiä esiin. Lue blogista vinkit haastatteluvideon kuvaamiseen!

Kerron tässä blogissa vinkkejä haastatteluvideon kuvaamiseen kevyellä kalustolla ja pienellä budjetilla. Haastatteluvideot on tehokas tapa tuoda asiantuntijuutta ja yrityksesi viestiä esiin. Käyn tässä blogissa lyhyesti läpi haastatteluvideon eri tuotannon vaiheet, josta saat työkaluja oman haastatteluvideon tekemiseen.

Esituotanto

Aluksi kannattaa miettiä haastatteluvideon konseptia. Haastatteluvideon konsepteja voivat olla esim. asiatuntijavideot, tuote/palveluesittelyvideot, rekrytointivideot, dokumenttivideot tai informatiiviset videot.

Mieti haastattelun kysymykset valmiiksi. Vältä kysymyksiä joihin voisi vastata ”kyllä” tai ”ei”. Kysymys voi esimerkiksi alkaa ”kerro siitä hetkestä, kun..”. Näin saadaan haastateltava kertomaan syvemmin ja yksityiskohtaisemmin asiasta. Monesti haastattelijan kysymyksiä ei kuulu videolla ja ne leikataan pois, niin olisi hyvä aina toistaa kysymys vastatessaan, jotta katsoja tietää mistä puhutaan. Esimerkkinä kysymys ”kauan olet työskennellyt tässä yrityksessä?”, niin vastaus olisi hyvä alkaa ”olen työskennellyt tässä yrityksessä..”.

Kuvituskuvat toimivat hyvin haastatteluvideoissa. Voit aloittaa videon yleiskuvalla toimistorakennuksesta tai ilmakuvalla. Suunnittele jotain luontaista tekemistä haastateltavalle ja ota siitä kuvituskuvaa eri kuvakulmista.

Esituotanto

Kuvaukset

Esituotannon jälkeen on aika siirtyä itse kuvauksiin. Valmistele kuvauspaikka valmiiksi. Se säästää aikaa itse kuvaustilanteessa. Kamera olisi hyvä olla jalustalla ja kaikki asetukset valmiina , kun haastateltava astelee kameran eteen.

Äänen laatu on tärkeä haastatteluvideoissa. Varma vaihtoehto on käyttää nappimikkiä, joka ottaa hyvällä laadulla äänen läheltä. Koita välttää paikkoja, jossa olisi paljon koneiden surinaa tai ihmisten hälyä.

Valaisussa olisi hyvä käyttää kolmipistevalaisua, mutta yhdelläkin valolla pärjää tarvittaessa. Valaise niin, että kuvattava on hieman taustaa kirkkaampi, koska se on videon pääkohde. Voit käyttää ikkunasta tulevaa luonnon valoa hyväksi jos ei löydy vielä omaa valokalustoa.

Ennen kuvauksia on hyvä miettiä, että halutaanko haastateltava katsovan suoraan kameraan, vaiko hieman sivuun haastattelijaan päin. Haastattelutilanteessa kysymyksiä voidaan ottaa useampaan kertaa tai vetää koko haastattelurunko toistamiseen ensimmäisen kierroksen jälkeen, jotta varmasti saadaan parhaat vastaukset nauhalle.

Kuvaukset

Jälkituotanto

Esituotannon ja kuvausten jälkeen on jälkituotanto. Riippuen konseptista, mutta esim. somevideoissa toimii tiivistetty ja ytimekäs haastattelu. Karsi kaikki ylimääräinen pois videolta. Joskus joutuu ottaa hyviäkin haastatteluosuuksia pois jos se ei toimi videon pääsanoman tai tarinan kanssa yhteen. Dokumentaarisissa haastatteluissa voi käyttää alussa parhaita paloja alkukoukuksi katsojalle.

Äänen miksaus on myös tärkeässä roolissa jälkituotannossa. Puheesta olisi hyvä ottaa pois alataajuuksia, jotta se olisi selkeämpää. Taustakohinan miksaaminen pois on myös suositeltavaa, koska monesti toimistoympäristössä on tuulettimia ja koneita, joita ei välttämättä saa pois kuvausten ajaksi. Kun lisäät taustamusiikin videollesi, niin tarkkaile, että puhe kuuluu selkeästi sen läpi.

Kuvatessa 4k:na videot, voit leikata kokokuvasta lähikuvaan. Kuvakulma vaihdoksilla luodaan vaihtelevuutta videoon ja sillä saa sulavasti leikattua ylimääräisiä täytesanoja pois. Nimiplanssi ja logoanimaatio olisi hyvä olla haastatteluvideoissa. Tekstitykset ovat tänä päivänä melkein ”pakollisia”. Yhä enemmän katsotaan ja selataan videoita ilman ääniä tai paikoissa jossa ei voi kuuluvalla äänellä katsoa. Tekstitysten avulla näytetään myös katsojalle mistä videolla puhutaan. Se voi antaa mielenkiintoa laittamaan äänet päälle ja sitouttaa katsomaan koko videon.

Jalkituotanto

Valmistaudu kuvauksiin aina huolella

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun haastatteluvideon tekemisessä. Monesti itse kuvaus tilanteessa tulee asioita ilmi, joita ei ole osannut ennakoida. Sen takia olisi hyvä valmistautua huolellisesti kuvauksiin, jotta jää aikaa ylimääräiselle tekemiselle. Vaatetukseen ja kuvauksiin valmistautumiselle olemme tehnyt erillisen blogin joka löytyy täältä: /miten-valmistautua-kuvauksiin/ .

Tsemppiä haastatteluvideoiden tekemiseen!

Sinua myös saattaisi kiinnostaa meidän videotuotantopalvelut, ota yhteyttä meihin

 

Lue lisää videotuotantopalveluistamme!