Ota yhteyttä

3 helppoa ja hauskaa videosiirtymää – vinkit erilaisiin videoleikkauksiin

3 maaliskuuta 2020

Videoita tehdessä tyydytään monesti tavallisiin leikkauksiin. Hieman tavallisesta poikkeavat siirtymät voidaan kuitenkin luoda pitkälti jo kuvausvaiheessa.

Videoita tehdessä tyydytään monesti tavallisiin leikkauksiin, mikä onkin monessa tapauksessa paras vaihtoehto. Joskus on kuitenkin mukavaa tehdä siirtymä kohtauksesta toiseen jollain hieman erilaisella tavalla, etenkin kun videon tapahtumapaikka vaihtuu. Kaikki siirtymät eivät vaadi hurjia editointitaitoja, vaan ne voidaan luoda pitkälti jo kuvausvaiheessa.

Tässä tekstissä esittelemäni siirtymät näyttävät videolla saumattomilta ja ne peittävät leikkauksen kokonaan. Siirtymien kanssa kannattaa panostaa ääniin, sillä ne tekevät siirtymistä entistäkin vaikuttavampia.

Tasaisen värin kautta siirtyminen

Ehkäpä helpoin saumaton siirtymä on mustan kautta leikkaaminen. Tässä tyylissä kameran linssi peitetään jollain esineellä niin, että kuva pimenee täysin mustaksi. Voit peittää kameran linssin kädellä, toisen ihmisen selällä, ovella tai millä tahansa muulla ympärilläsi olevalla tarpeeksi suurella esineellä. Seuraavan kuvan tulisi alkaa täysin mustasta, jotta saat editointiohjelmassa helposti leikattua nämä kaksi kuvaa yhteen.

Edittivaiheessa leikkaus tulee siihen kohtaan, jossa video on mustana. Tämä piilottaa leikkauksen ja siirtymästä tulee sulava. Voit myös piilottaa kameraa erilaisiin paikkoihin, kuten astiakaappiin, kahvipurkkiin tai lipaston laatikkoon ja siirtyä näiden paikkojen välillä helposti ja saumattomasti.

Samaa efektiä voi käyttää mihin tahansa muuhunkin tasaiseen väriin, mutta musta on selvästi helpoin. Voit käyttää esimerkiksi täysin sinistä taivasta tai tietyn väristä seinää tämän siirtymän kanssa.

Whip pan

Toinen helposti toteutettavissa oleva siirtymä on niin sanottu whip pan –leikkaus. Tässä tekniikassa leikkauskohdan piilottaa kameran nopea liike. Yleensä liike on sivuttaista, mutta myös pystysuunnassa oleva tai viistottain menevä liike sekä pyörivä liike toimivat varsin hyvin.

Ensimmäisen klipin tulisi loppua todella nopeaan kameran liikkeeseen ja seuraavan tulisi alkaa samansuuntaisella, yhtä nopealla liikkeellä. Editoitaessa videot leikataan liikkeen nopeimmassa kohdassa, jolloin leikkausta ei huomaa liikkeen epäterävyyden vuoksi. Efektissä auttaa se, jos ympäristöt ovat ainakin jossain määrin saman sävyisiä ja suunnilleen yhtä kirkkaita.

Maskaus

Tämä siirtymä vaatii hieman enemmän työtä editoitaessa, mutta on silti suhteellisen helppo tehdä. Maskaamisella tarkoitetaan sitä, kun jokin esine tai asia täyttää kuvaruudun, liikkuu kuva-alan poikki ja esineen takaa paljastuu toinen kuva. Kuva-alan ei tarvitse täyttyä kokonaan kulmasta kulmaan. Riittää, että esine täyttää kuvan pysty- tai vaakasuunnassa, jotta maskaus onnistuu. Esine voi olla vaikkapa pöytä, valotolppa, kameran ohi kävelevä ihminen tai ohi ajava auto.

Editointivaiheessa videoon luodaan maski, joka seuraa esinettä, jolloin alapuolella oleva video tulee sulavasti näkyviin videon takaa.

Jos videon teettäminen yrityksellenne kiinnostaa, ota ihmeessä yhteys ja pyydä tarjous meiltä!

Pyydä tarjous yritysvideosta