Ota yhteyttä

Hyvän juontajan ABC - Kuulu

24 maaliskuuta 2019

Hyvän tapahtuman kruunaa ammattimainen juontaja. Juontajan pitää tuntea yleisö, sekä tapahtuman muut esiintyjät. Poimi täsmätärpit onnistuneelle juonnolle.

Tässä tekstissä listaan muutamia asioita, jotka juontotehtäviin aikovan on hyvä huomioida ennen työkeikkaa. Olen itse juontanut ja kuuluttanut eri tapahtumia yli kymmenen vuoden ajan, jotka ovat toimineet hyvänä kouluna esiintymisen alalla.

Hyvä juontaja tutustuu aiheeseen jo ennen tapahtumaa. On tietysti spesifejä aihealueita, jotka vaativat tarkempaa selvitystyötä. Tämä on asiakkaan kanssa sopimustilanteessa sovittavissa oleva, että kuinka tarkasti asiakas haluaa juontajan tutustuvan tilaisuuden aihealueisiin. Tässä kuitenkin hyvän juontajan ominaisuuksia.

Huomioi, että juontaja on..

…oma itsensä

Kokenutkin esiintyjä saattaa ottaa ”juontoroolin” ylleen. Osassa tapauksia se on hyvä asia, suurimmaksi osaksi se vain peittää esiintyjän aitoa heittäytymistä. Itse teatterialan ammattilaisena olen kasvanut luontaisuuden ja esittämisen havainnointiin. Siitä on ollut apua esittävän työn tekemisessä. Parasta juontajassa on, kun hän uskaltaa olla yleisön edessä oma itsensä eikä etusivu jostain muusta.

…tehnyt ennakkotyönsä ennen tapahtumaa

Kuten kaikessa muussakin, valmistautuminen on kaiken A ja O. Juontaja huolehtii tarvittavan tiedon hankkimisesta. Hän ottaa tarvittaessa yhteyttä tapahtuman muihin esiintyjiin joko ennakkoon tai raivaa aikaa tavata heidät tapahtumapäivänä. Osaava juontaja tekee ennakkotyöt niin hyvin, että kykenee esittämään tarvittavat asiat selkeästi ja sujuvasti. Itse monesti tapaan esiintyjät reilusti ennen heidän esiintymistään ja käyn läpi tarvittavat speksit.

…pukeutunut tilaisuuden mukaiseen asuun

Kannattaa aina kuulostella tapahtuman luonnetta, jos se ei käy esimerkiksi nimestä ilmi. Kysymällä yleensä selviää, mitä pitääkin tietää. Mikäli olet epävarma, pakkaa mukaan muutama vaihtoehtoinen vaate, jotta sinun ei tarvitse hermoilla mitään ylimääräistä.

…valmistautunut tapahtuman erilaisiin mutkiin ja muutoksiin

Käsikirjoitus on hyvä tehdä itselle, jos siitä kokee itselleen olevan apua tapahtuman rungon hahmottamisessa. Tapahtumat sujuvat monesti hyvin pienin muutoksin, joskus jopa ilman huomattavia vaihtoja. Toisinaan saattaa tulla eteen tilanteita, joihin juontajan on tärkeää olla varautunut: onko vieras myöhässä, onko järjestelyissä sattunut ongelmia, tekniikka pettää, asiat eivät suju suunnitelmien mukaan. Juontajalla on hyvä olla takataskussaan ratkaisu tilanteeseen.

…herkkänä tapahtuman tunnelmalle

Juontaja on tapahtumassa tärkeässä roolissa. Hänellä on tiedossa aikataulut ja ohjelmanumerot. Jos yleisö on rauhaton tai epätietoinen mitä on luvassa, on juontajan syytä olla hereillä ja hoitaa tunnelma kuntoon. Joskus iloisinkin tapahtuma saattaa tuntua lässähtäneeltä ja silloin juontajan tehtävä on nostaa fiilis takaisin kattoon. On tärkeää pitää aistin herkkinä koko illan!

Lisäturvaksi:

Kirjoita itsellesi ylös muistiinpanot, jotta tiedät mitä tapahtuu milläkin kellon lyömällä. Ja jos satut jännittämään, kannattaa kirjata ylös myös kaikki tilaisuudessa esiintyvien nimet sekä yhteistyökumppanit. Mielummin varaudu kaikkeen kuin jäät lavalle suu auki ajatusten lyödessä nollaa.

Ammattijuontaja nostaa tapahtumasi arvoa

Juonto voidaan tehdä itse, mutta kannattaa silti muistaa, että kun halutaan järjestää arvokas ja edustava tapahtuma, suositeltavaa on hankkia ammattimainen juontaja. Tähän on muutama syy:

  • Ammattijuontaja helpottaa järjestäjän omaa aikataulua. Järjestäjän ei tarvitse pohtia koko aikaa seuraavaa juontoa, jos juontamisen hoitaa juuri tämän asian ammattilainen.
  • Järjestäjä voi itse keskittyä nauttimaan tapahtumasta ja verkostoitumaan vieraiden kanssa – siis toimimaan emäntänä/isäntänä omille juhlavieraille.
  • Ammattijuontaja pystyy reagoimaan äkillisiin muutoksiin ja pitää langat käsissään, vaikka yhtäkkiä esimerkiksi tekniikka pettäisi. Hän on tottunut poikkeustilanteisiin.
  • Osaava juontaja on parhaimmillaan jopa yksi ohjelmanumeroista.
  • Juontajan vastuulle voi jättää tapahtuman tunnelman luomisen, eikä kiireisen järjestäjän tarvitse miettiä enää sitä miten saisi yleisölle tunnelman kohotettua kattoonsa.

Ammattijuontajan tilaaminen ei vie tapahtumabudjetistasi kovin suurta osaa, joten investointi kannattaa ehdottomasti tehdä.

Lue lisää asiantuntijaviestijän koulutuskokonaisuudestamme

Pyydä koulutustarjous