Ota yhteyttä

Menestyksekäs Periscope markkinointi – mitä se vaatii?

24 tammikuuta 2016

Miten tehdään menestyksekkäästi markkinointia Periscopessa? Huomioi muutama vinkki, niin Periscope markkinointi onnistuu.

Jonna Muurinen

Kuulun perustaja, toimitusjohtaja ja pääkouluttaja.

Paljon siitä puhutaan, mutta esimerkkejä ei Suomesta vielä paljoa löydy – nimittäin Periscopen markkinointikäytöstä. Miten voit erottua massasta Periscopesta? Muutamilla toimenpiteillä ainakin mahdollistat löydettävyytesi ja näkyvyytesi.

1. Kerro ennakkoon lähetyksestäsi

Jos sinulla on tärkeä uutinen Periscopessa, sitä kannattaa ehdottomasti ennakkomarkkinoida kaikissa muissakin somekanavissasi sekä sähköpostimarkkinoinnissasi. Jos asiasi on oikeasti sellainen, että haluat saavuttaa paljon yleisöä, extempore-esiintymiset saattavat yleisöä houkutella, mutta ennakkomarkkinointi takuulla auttaa asiaa.

KUVA

2. Jälkimarkkinointi lähetyksistä kannattaa muistaa

Jos olet lähettänyt timanttisen Periscope-lähetyksen, mutta et ollut tyytyväinen katsojamääriin, markkinoi lähetystäsi myös jälkikäteen. Voit jakaa linkin somekanavissasi. Huomaat pian, että katsojamäärät saattavat kasvaa roimastikin jälkikäteen.

KUVA KUVA

3. Valmistele scooppisi

Koska kyseessä on suora lähetys, sinun on hyvä valmistautua lähetykseen miettimällä sisällöt edes suurpiirteisesti. Myös TV:n suorat lähetykset on erittäin tarkasti suunniteltu, vaikka se ei aina siltä vaikuttaisi. Suorat lähetykset, joita ei ole valmisteltu, vaikuttavat liian pitkiltä ja joskus jopa sekavilta, jos lähettäjä ei ole niihin ollenkaan valmistautunut etukäteen. Kunnioita myös katsojan aikaa ja kiteytä sanomasi.

KUVA

4. Otsikoi lähetyksesi mielenkiintoisesti

Ainoa asia mitä muut satunnaiset periscooppaajat sinusta näkevät, on käyttäjänimesi ja lähetyksesi otsikko. On siis erittäin tärkeää mitä lähetyksen otsikossa lukee. Jos se on liian yleinen tai epämääräinen, siihen on vaikea tarttua. Hajuton ja mauton ei kiinnosta, mutta vetävä otsikko saattaa houkutella satunnaisiakin katsojia. Otsikoissa voi muuten käyttää emojeitakin!

5. Muista laittaa puhelimesi häiriöttömään tilaan lähettäessäsi

Jos saat puhelun kesken Periscope-lähetyksesi, lähetys katkeaa. Muista siis varmistaa, ettei puheluita tule.

6. Valmistaudu trolleihin etukäteen

Mieti jo etukäteen miten suhtaudut lähetystäsi häiritseviin trolleihin. Niitä kyllä riittää! Ehkäpä kätevin keino on blokata heidät välittömästi. Tässä on erinomaisen lyhyt ja ytimekäs video kuinka trollit blokataan https://www.youtube.com/watch?v=gIagAE56t9w

7. Lataa akku täyteen!

Niinkin yksinkertainen asia, kuin akku, pitää muistaa mikäli meinaa lähettää pidempään. Periscope tyhjentää puhelimen akun tehokkaasti, joten akun kannattaa olla mahdollisimman täysi lähetyksen alussa.

8. Mieti mikä on lähetyksesi esikatselukuva

Periscope toimii puhelimissa. Niinpä kun Periscope-lähetys aloitetaan, kamera osoitetaan usein ensimmäisenä jalkoihin tai seinään tai muuhun epäolennaiseen. Se mistä lähetyksesi aloitat, on esikatselukuvasi. Itse olemme ajatelleet tästä lähtien aloittaa käyntikortistamme, jossa logomme on hyvin esillä. Näin scoopeistamme tulee brändimme näköisiä ja tunnistettavia.

9. Ole energinen esiintyessäsi

Mikään ei ole pahempaa, kuin nuutunut pärstä, joka monotonisella äänellä selittää jotakin puhelimen ruudulla. Livevideot vaativat hieman karismaa esiintyjältä, jotta niitä jaksaa katsella. Mitä vaativampi aihe, sitä tärkeämpää on, että osaa selittää asian yksinkertaisella tavalla ja kiinnittää huomion myös omaan esiintymiseen.

KUVA

10. Huomioi seuraajasi

Toivota seuraajasi tervetulleiksi seuraamaan lähetystäsi ja huomioi heidän mahdolliset kommenttinsa ja kysymyksensä. Moni scooppaaja mainitsee nimeltä jopa jokaisen seuraajan, mutta sekin vie aikaa itse asialta. Kuulun periscooppaajat myöntävät, että joskus ylitsevuotava huomioiminen saattaa kyllästyttää, kun itse aiheeseen ei meinata päästä ollenkaan. Silti jonkinlainen huomionosoitus täytyy antaa – se kuuluu lajiin. Vastaa vähintään seuraajiesi kysymyksin.

11. Yhteenveto

Jos lähetyksesi on pitkä, voit vetää lähetyksen yhteen esimerkiksi joka viides minuutti. Katsojia tulee ja menee, mutta jos uusi katsoja tulee katsomaan lähetystäsi, eikä kukaan kerro hänelle aihepiiriä, menettää todennäköisesti turhaan katsojan. Näin muistutellaan myös katsojille mistä on puhuttu.

12. Kysy kysymyksiä, joihin voi vastata yhdellä sanalla

Huomioi, että ihmiset katselevat lähetystäsi puhelimella. Jos virittelet keskustelua seuraajien kanssa, muista, että heidän täytyy vastata älypuhelimella kysymykseesi. Parasta olisi, jos kysymykseesi voisi vastata hyvin lyhyesti.

13. Muista katsoa kameraan

Esiintyvä henkilö, joka pälyilee ympäriinsä, vaikuttaa hermostuneelta. Saat pidettyä yleisösi huomattavasti paremmin hallussasi, mikäli muistat katsoa kameraa. Älä koskaan käännä yleisöllesi selkääsi. Kaikki normaalit esiintymissäännöt painottuvat entisestään, kun esiinnytään livenä, mahdollisesti ilman mikrofonia, pienellä puhelimenruudulla.

KUVA

13. Pyydä yleisöä jakamaan lähetyksesi tai tykkäämään siitä.

Voit pyytää yleisöäsi jakamaan lähetyksesi. iPhonessa jakaminen tapahtuu pyyhkäisemällä ruutu vasemmalta oikealle, Androidissa ylöspäin. Yleisösi voi valita jakaako sen Twitterissä, Facebookissa vai vain muille Periscopessa. Sydämiä voi myös toivoa, mutta mieti sopiiko pyyntö brändillenne tai tilanteeseen.

14. Jos käännät kameran kesken lähetyksesi, pidä paussi

Jotkut scooppaajat eivät oikein osaa päättää pitävätkö kameraa pysty- vai vaakatasossa. Katsojan näkökulmasta on erittäin häiritsevää, jos kameraa käännellään kesken kaiken. Mikäli tulet kesken lähetyksen siihen tulokseen, että kamera on kaikesta huolimatta käännettävä, pidä pieni paussi kääntämisen jälkeen, jotta yleisösi pysyy perässä ja voi kääntää myös oman laitteensa. Pidä paussi myös silloin, jos vaihdat etukamerasta takakameraan, koska tällöin lähetykseen tulee aina pieni paussi.

15.Tallenna lähetyksesi ja jaa se muissa kanavissa

Muista tallentaa lähetyksesi. Näin voit jakaa sen kaikissa muissakin somekanavissasi ja saat houkuteltua uutta yleisöä seuraavaan settiin.

KUVA KUVA KUVA

16. Provinkki: käytä laajakulmalinssiä tai kalansilmälinssiä puhelimeesi

Jos haluat vaikuttaa ammattimaiselta, käytä laajakulma- tai kalansilmälinssiä. Tällöin näkymä on laajempi ja seuraajasi näkevät paljon isomman alueen. Sopii erityisesti tapahtumissa käytettäväksi. Itse haaveilen tällaisesta sarjasta: http://bit.ly/Olloclipsarja

17. Provinkki 2: käytä jalustaa puhelimessasi, jotta kuva on vakaa

Toinen keino, jolla voit vaikuttaa lähetyksesi laatuun, on jalusta. Jos Periscope markkinointi kuuluu työhösi vakituisesti, suosittelemme lämpimästi jalustaa. Itse asiassa myös selfiekeppi tasoittaa kameran heilumista merkittäväsit. Esimerkiksi tällainen on hyvä ja vakaa https://www.verkkokauppa.com/fi/product/26354/dkgnc/Joby-GripTight-GorillaPod-Stand-puhelinjalusta

Kiinnostaako yhteistyö Kuulun kanssa? Ota yhteyttä ja katsotaan mitä voimme tehdä yhdessä!

Ota yhteyttä