Ota yhteyttä

Messenger for kids – lasten ja perheen viestipalvelu

6 joulukuuta 2017

Facebook on julkaissut viestipalvelu Messenger for Kids:in Yhdysvalloissa. Pikku hiljaa se toivon mukaan leviää Eurooppaan ja Suomeenkin.

Jonna Muurinen

Kuulun perustaja, toimitusjohtaja ja pääkouluttaja.

Tämä juttu julkaistiin joulukuussa 2017, eikä Messenger for kids ole vielä vuotta myöhemmin, joulukuussa 2018, Suomessa.

Tällä viikolla Facebook ilmoitti julkaisevansa Yhdysvalloissa Messenger Kidsin, joka on turvallinen tapa koko perheelle, myöskin lapsille, käyttää Messengerin video chatia ja mesettää perheen ja kavereiden kanssa. Päivitys 12/2018, palvelu on saatavilla nykyään myös Kanadassa ja Perussa .

Tällä hetkellähän Facebookin ja Messengerin käyttö on kielletty alle 13-vuotiailta, vaikka niitä moni suomalaislapsi käyttääkin. Facebook haluaa paitsi alentaa ikärajaa, jolloin on soveliasta ottaa luvan kanssa some käyttöön, niin myös helpottaa perheen ja sukulaisten välistä viestittelyä.

Messenger Kids on Facebookin normi Messengeristä erillinen sovellus ja sitä voi kontrolloida vanhempien Facebook-tilin kautta. Se on saatavilla ensi alkuu vain Applen laitteille, eli iPadille, iPod touchille ja iPhoneille. Ensin se julkaistaan Yhdysvalloissa, mutta tuttuun tapaan todennäköisesti laajennetaan muillekin mantereille pikku hiljaa.

Facebook kertoo panostaneensa sovelluksen turvallisuuteen ja tietoturvaan paljon, ja käyneensä syvällisiä haastatteluita perheiden ja vanhempien kanssa. He ovat myös testanneet sovellusta perinpohjin useiden perheiden kanssa ennen julkaisua. Lasten Messenger ei myöskään kerää mitään dataa käyttäjistään, eikä siinä ole mainoksia.

Enemmän hupia lapsille, enemmän kontrollia vanhemmille

Messenger Kids on täynnä ominaisuuksia, joita lapset rakastavat. Kun lapsen vanhempi on perustanut tilin, lapset voivat aloittaa videotsätin henkilöiden kanssa, jotka vanhemmat ovat hyväksyneet. Kotinäytöltä näkee keiden kaikkien kanssa on mahdollista jutella ja milloin yhteydet ovat linjoilla (online).

Mukana ovat tietenkin Snapchatista ja Instagramista ja FB päivän tarinoista tutut hassut naamafiltterit. Chatissa voi käyttää myös GIFfejä, tarroja ja piirustusvälineitä – vain aikuisen hyväksymät tietenkin.

KUVA

Kuva: Facebook Newsroom

Messenger Kids on täysin vanhempien hallinnoima. Mitkä kontaktit hyväksytään ja ei hyväksytä. Tätä kaikkea vanhemmat hallinnoivat hallinnointipaneelin kautta, joka löytyy kunkin vanhemman omasta Facebook-sovelluksesta.

Miten pääset alkuun?

Lapset eivät voi itse asentaa tiliään, vaan se on vanhemman tehtävä. Tili perustetaan neljällä askeleella.

  1. Asennus: Lataa Messenger Kids -sovellus Applen laitteelle (muille sitä ei ole vielä julkaistu)
  2. Tunnistaudu : Todella lapsesi laite käyttämällä omaa Facebook -käyttäjänimeä ja salasanaa. Tämä ei luo Facebook -tiliä lapsellesi, eikä anna heille pääsyä sinun Facebook -tilillesi.
  3. Luo tili: Lopeta asennusprosessi luomalla tili lapsellesi. Kaikki mitä tarvitset on lapsen nimi. Sitten itse laite voidaan antaa lapselle käyttöön ja he voivat heti alkaa tsättäilemään hyväksyttyjen yhteyshenkilöiden kanssa.
  4. Lisää kontakteja: Lisätäksesi kontakteja hyväksyttyjen listaan, mene Messenger Kidsin hallintapaneeliin. Päästäksesi sinne, klikkaa oikean yläkulman pikku nuolta omalla Facebook-seinälläsi.

Se turvallisempi viestipalvelu

Facebook alleviivaa, että se halusi luoda muita vaihtoehtoja turvallisemman viestintätavan. Snapchat on hallitsematon ja siellä on vaikea kontrolloida kontakteja . Koska viestit häviävät vuorokaudessa, ahdisteluviestejä on myöskin todella vaikeaa jäljittää. Musical.ly -palvelussa taas hyvinkin pienet lapset esiintyvät provokatiivisesti musiikin tahtiin isoille yleisöille vanhempien mitään tietämättä. Vaikka lähes kaikki somet ovat alle 13-vuotiailta kiellettyjä, käytännössä on hyvin vaikeaa estää lapsia kirjautumasta palveluihin. Koska Facebook ja Messenger ovat vanhemmille tuttuja sovelluksia, heidän on helpompaa kontrolloida viestittelyä.

Tutustu messengerkids.comiin , jossa näet videoita palvelusta ja pääset lukemaan useimmin kysyttyjä kysymyksiä!

Lähteet
https://techcrunch.com/2017/12/04/facebook-messenger-kids/

https://newsroom.fb.com/news/2017/12/introducing-messenger-kids-a-new-app-for-families-to-connect/

https://www.wired.com/story/facebook-for-6-year-olds-welcome-to-messenger-kids/