Nuorten some-kanavat — esittelyssä ask.fm
Kuulun kesätyöntekijä Helka esittelee kolmiosaisessa blogisarjassa nuorten suomalaisten suosimat sosiaalisen median kanavat. Ensimmäisenä esittelyssä ask.fm
Vuosien myötä sosiaalinen media on saanut hurjasti uusia ulottuvuuksia ja nykyisin moni eläkeläinenkin käyttää Facebookia säännöllisesti. On kuitenkin paljon sellaisia sovelluksia, joihin vain kolmas sukupolvi on saanut kosketuksensa, ja joista vanhemmat ja isovanhemmat eivät ole kuulleetkaan – Ask.fm on yksi näistä.
Ajattelimme perehdyttää Kuulun lukijoita hieman nuorten suosikkisovelluksiin, jotta vanhemmatkin sukupolvet pääsisivät vähän perille nuorten tämän hetkisistä some-villityksistä. Nykyisin moni nuori käyttää ainakin kahta tai kolmea some-kanavaa, useimmat jopa kymmeniä. Ihan ensiksi aiomme esitellä teille Ask-sovelluksen — aivan uusi nimi, eikö vain?
Ask – kysy ja vastaa
Ask on latvialaisten Mark Terebin ja Ilja Terebin vuonna 2010 perustama yhteisöpalvelu, jonka perusideana on, että käyttäjät kysyvät toisiltaan kysymyksiä. Kysymykset voivat olla henkilökohtaisia tai ne voivat olla osoitettuja suurellekin ryhmälle käyttäjiä. Askin varjopuolia on se, että käyttäjänimen lisäksi siellä voi lähettää kysymyksiä myös täysin anonyymisti, mikä tietysti tekee siitä helpon kanavan nettikiusaajille. Ask on kuitenkin saavuttanut suuren suosion nuorten keskuudessa.
Askia voidaan käyttää sekä web-selaimella että Android- ja iOS-laitteille tehdyllä ilmaisella sovelluksella. Ask löytyy osoitteesta http://ask.fm/ ja voit rekisteröityä sinne Twitterin, Facebookin tai venäläisen VKontakten kautta. Ask ohjautuu automaattisesti Home -sivulle kirjautumisen jälkeen.
Askin käyttö pähkinänkuoressa
Home — Tällä sivulla näet answers-kohdassa seuraamiesi käyttäjien tuoreimpia vastauksia sekä stream-kohdassa koko yhteisön tuoreimpia vastauksia. Sivun oikeassa ylälaidassa olevaa ask friends a question -nappia klikkaamalla voit lähettää kysymyksiä käyttäjille, joita itse seuraat.
Questions — Tällä sivulla näet sinulle lähetetyt kysymykset. Kysymykset näkyvät ainoastaan sinulle ja niihin voi vastata joko kirjoitetulla vastauksella tai kuvaamalla videon. Voit myös halutessasi saada milloin vain itsellesi satunnaisen kysymyksen englanniksi painamalla ylälaidan get a random question -nappia.
Profile — Tämä sivu on sinun henkilökohtainen profiilisi, jossa näet kysymykset, joihin olet vastannut sekä yläreunassa vastauksien, tykkäyksien sekä lahjojen määrän. Lahjat ovat eräänlaisia maksullisia ikoneita, joita voit lähettää muille käyttäjille. Omaa profiiliasi voit muokata painamalla edit.
Friends — Tällä sivulla näet ne käyttäjät, joita itse seuraat. Voit etsiä tuttaviasi, perheenjäseniäsi tai kavereitasi painamalla find friends -nappia. Se ohjaa sinut suoraan Search-kohtaan.
Search — Tällä sivulla voit etsiä käyttäjiä nimeltä sekä katsoa, ketkä kaikki facebook-ystäväsi ja seuraamasi twitter-käyttäjät ovat liittyneet Askiin.
Settings — Täällä voit muokata käyttäjätietojasi sekä muita asetuksia, kuten yksityisyyttä ja sivun sommittelua.
Sydän-kuvake — Tänne saat ilmoituksen, kun joku käyttäjä tykkää vastauksestasi. Voit myös selata kaikkia ilmoituksiasi klikkaamalla kuvaketta ja sen jälkeen painamalla view all notifications -nappia.
Kysymysmerkki-kuvake — Myös tätä klikkaamalla voit nähdä sinulta kysytyt kysymykset, joihin et ole vielä vastannut.
Nuoli-kuvake — Tänne saat ilmoituksen, kun käyttäjä on vastannut kysymykseen, jonka olet lähettänyt hänelle.
Nuorten ask-sanastoa
Ask-feimi — Askin käyttäjä, joka on kuuluisa ja tunnettu. Muutamia ask-feimejä ovat esimerkiksi @NiclasBenjamin, @Beeehaar sekä @niklaslaakkonen.
Atm — Lyhenne lauseesta ”at the moment”. Atm on yleensä kysymyksessä joko lauseen jatkeena tai yksinään ja sillä halutaan kysyä, mitä henkilö tekee juuri nyt.
Ym — Lyhenne sanasta ”ylimielinen”. Lyhenne on saanut uuden merkityksen tiettävästi juuri Ask-sivulla.
Useiden käyttäjien mukaan kannattaa harkita tarkkaan, ennen kuin luo itselleen Ask-profiilin. Moni on saanut osansa niin pienestä härnäämisestä kuin vakavastakin nettikiusaamisesta. Jos ei kuitenkaan ota itseensä niin helposti ja osaa suhtautua oikein, Askissa pärjää varsin hyvin. Askissa on toki myös niitä, jotka osaavat lähettää asiallisia kysymyksiä.