Ota yhteyttä

Mitä on virtuaalituotanto?  - Kuulu

27 kesäkuuta 2021

Virtuaalituotanto on pelimaailmasta tuttua, mutta virtuaalituotanto voi ratkaista monta haastetta myös mainosvideopuolella. Lue ja katso mitä se tarkoittaa.

Tyypillisesti videotuotantoon tarvitaan näyttelijöiden , kuvausryhmän ja -kaluston lisäksi myös kuvauspaikka tai lavaste, joka voi olla vaikea löytää tai kallis rakentaa. Ihanteellinen, videon tarinaan sopiva lokaatio voi olla kaukana, kallis vuokrata tai voi olla, ettei alueelle ole pääsyä ollenkaan. Nämä haasteet ovat erityisen ajankohtaisia nyt. On myös tapauksia, jolloin videolle haluttaisiin jokin yksi lyhyt, mutta tarinan kannalta tärkeä kohtaus, mutta koetaan ettei sitä varten ole kannattavaa lähteä ison kuvausryhmän kanssa tien päälle. Nyt kuitenkin teknologinen kehitys on tarjonnut ratkaisun tällaisiin ongelmiin.

Uutta teknologiaa

Hieman ehkä yllättäen, vastaus löytyy videopelien sydämenä toimivista pelimoottoreista. Modernit pelimoottorit pystyvät osaavissa käsissä tuottamaan fotorealistista grafiikkaa, jota on vaikea, ellei jopa mahdoton erottaa valokuvasta ja niiden avulla pystytään luomaan mikä tahansa visuaalinen maailma, jonka vain voit kuvitella. Ja nyt pelimoottorit on valjastettu elokuvien ja videotuotantojen käyttöön .

Tällaiset visuaaliset tehosteet eivät sinänsä ole uutta elokuvamaailmassa, mutta perinteisesti niiden tekeminen on hidas ja kankea prosessi, missä tulokset nähdään vasta kuukausia kuvausten jälkeen. Tämä johtuu tavasta, jolla tietokoneet laskevat, eli renderoivat , tehostekuvatiedostot ja koko prosessi painottuu jälkituotantoon, siinä missä uusi teknologia toimii ensisijaisesti esituotannon ja varsinaisten kuvausten yhteydessä.

Pelimoottorit ovat erikoistuneet ”oikomaan” asioita, joka tarkoittaa, että niiden tuottamat kuvat muistuttavat enemmän silmänkääntötemppua tai illuusiota kuin perinteiset raskaat tehosterenderoinnit , mutta tällä ei videotuotannon kannalta ole väliä, sillä lopputuloksena on silti uskomattoman realistisia kuvia, päätä huimaavalla nopeudella. Siinä missä perinteinen renderointi saattaa kestää tunteja, joskus jopa päiviä per yksi ainoa kuva, pelimoottori renderoi kymmeniä kuvia sekunnissa, joka sekunti.

Nopeus ratkaisee

Tästä päästään alussa mainittuihin haasteisiin. Nopeutensa ansiosta peligrafiikkaa voidaan nyt käyttää videotuotantojen kuvauspaikkana reaaliajassa. Näyttelijät kuvataan studiossa joko vihreää kangasta tai led-seinää (j oka on käytännössä kuin valtava televisio ) vasten ja kamera lähettää tiedot liikkeistään pelimoottorille, joka liikuttaa omaa virtuaalista kameraansa vastaavalla tavalla ja lähettää taustakuvan joko led-seinälle tai viherkankaan tapauksessa kuvaajan monitorille. Lopputuloksena todellinen ja virtuaalinen kuvamateriaali on synkronisoitu ja kameran liike on molemmissa identtinen. Tästä syntyy illuusio siitä, että materiaali on kuvattu oikeassa lokaatiossa ja valmis kuva tehosteineen on heti nähtävissä kuvausryhmälle, jolloin taustaa ei tarvitse vai kuvitella tai arvailla. Tehosteiden välittömyys ruokkii luovuutta ja inspiroi, ja johtaa sen myötä usein parempiin tuloksiin. llaista tuotantoa kutsutaan virtuaalituotannoksi.

Oma maailmansa

Tämä on toki hyvin yksinkertaistettu selitys sangen teknisestä prosessista, mutta virtuaalituotannon luomat edut ovat merkittävät. Nopeus ja vaivattomuus ovat isoja tekijöitä, kun kuvausryhmää ja kalustoa ei tarvitse kyyditä usealla autolla kaukaiseen lokaatioon juuri auringonnousun aikaan, kun valo on ihanteellinen kuvaukselle vain huomatakseen yllättävän vesisateen pilaavan kaiken. Sen sijaan kohtauksen voi kuvata pienellä tiimillä studiossa mihin kellonaikaan vain ja virtuaalinen auringonnousu kestää tarvittaessa vaikka koko päivän.

Tämän lisäksi lokaation muokkaus ja tarvittaessa myös vaihto onnistuu näppärästi , sillä virtuaalinen maailma on täysin dynaaminen. Onko jokin puu tai pensas kohtauksen tiellä? Siirretään se nappia painamalla toisaalle. Sopisiko tähän sommitelmaan kallioreuna? Laitetaan sellainen. Kaunis usva tai kova, näyttävä tuuli? Onnistuu! Erinomainen esimerkki on yritysten brändivideot, joihin usein tarvitaan paljon kuvia useista eri paikoista , jotka ovat lyhyeen kestoonsa nähden hyvin työläitä lähteä kuvaamaan perinteisin keinoin . Pukumies teknologiayrityksen aulassa, nainen merenrannalla tai ehkä jopa tulevaisuuden visio avaruuskeskuksessa? Kaikki nämä voidaan kuvata nopeasti ja tehokkaasti studiossa virtuaalituotannon avulla.

Toki nämä virtuaalisetkin lokaatiot täytyy rakentaa joko 3D ohjelmalla tai esimerkiksi skannaamalla todellinen lokaatio , mutta se tarjoaa huikean mahdollisuuden kustomoida jokainen ympäristö juuri halutunlaiseksi ja tulokset nähdään jo etukäteen ennen varsinaisia kuvauksia. V irtuaalituotannon avulla voi antaa luovuuden kukkia ja toteuttaa villeimmätkin visiot.

Tulevaisuus

Virtuaalituotanto on vielä tuore keksintö ja pitkälti lähtöisin Disneyltä, jossa muun muassa Star Wars -sarja The Mandalorian on kuvattu kyseisellä tekniikalla, mutta sen hyödyntäminen ei välttämättä vaadi miljoonien eurojen budjettia. Tekniikka on yllättävän skaalautuva eri tasoisiin tuotantoihin, ja myös Kuululla on otettu askeleita kohti virtuaalituotantoa. Onko tämä siis alan tulevaisuus? Kuvataanko kohta kaikki virtuaalisesti? Kyllä ja ei. Virtuaalitekniikan hyödyt ovat kiistämättä suuret ja korostuneet entisestään koronan uhatessa tuotantoja ympäri maailman , mutta uskon, että perinteiselle tuotannolle tulee aina olemaan paikkansa, mutta tässä vaiheessa on hyvä avata mielikuvituksensa tälle vaihtoehtoi selle lähestymista valle . Teknologia jatkaa kehittymistään huimalla vauhdilla ja sen myötä virtuaalituotannot vain parantuvat entisestään.

 

Lue lisää videotuotanto palveluistamme ja katsotaan mitä voimme tehdä yhdessä!


Lue lisää videotuotantopalveluistamme!