Kerron tässä pintaraapaisun musiikkivideoiden ihmeellisestä maailmasta. Mitä kannattaa huomioida ja mitä se vaatii, kun ollaan tekemässä musiikkivideota? Vinkkejä voisi listata enemmänkin, mutta tässä on viisi keskeistä asiaa, jotka kannattaa ottaa haltuun. Näillä vinkeillä pääset alkuun ja saat varmasti näyttäviä musavideoita aikaiseksi!
1. Tarina- tai soittovideo
Musiikkivideot voidaan luokitella kahteen kategoriaan.Soittovideossa ei ole juonta, vaan ainoastaan bändin soittoa ja videosta pyritään saamaan visuaalisesti mahdollisimman hieno. Tarinavideossa juoni kulkee läpi musiikkivideon. Monesti myös yhdistetään näitä molempia, mikä toimii erinomaisesti. Eli kun lähdetään tekemään musiikkivideota, täytyy ensimmäisenä päättää, tehdäänkö tarina-, soitto- vai yhdistelmävideo.
2. Kuvauspaikka
Lokaatiolla eli kuvaspaikalla on iso rooli musiikkivideon visuaalisessa ilmeessä. Kuvauspaikat kannattaa tietenkin valita sen mukaan, minkälaista videota ollaan tekemässä ja mitä paikalla halutaan viestittää. Jos esimerkiksi tehdään metallibändille videota, paikkoina toimivat hyvin karut ja pimeät ympäristöt. Herkkään balladiin taas sopivat puhtaat ja vaaleat ympäristöt. Toki näitä voidaan myös sekoittaa ja joissakin tapauksissa se ehdottomasti kannattaakin. Ennen kaikkea kannattaa valita kuvauspaikoiksi näyttäviä miljöitä. Ne ovat mielenkiintoisia ja tuovat huomattavasti lisää visuaalista ilmettä videolle. Kannattaa käydä ennen kuvauksia useammissa paikoissa ja valita niistä sitten sopivin videolle.
3. Biisi kuvauksissa
Ennen kuvaksia kannattaa varmistaa bändiltä, ettei biisiin tule myöhemmin enää rakenteellisia muutoksia, jotka aiheuttavat editoinnissa ongelmia synkkauksen kanssa. Sitten täytyy päättää, aiotaanko soitto/laulukohtia hidastaa tai nopeuttaa, jotta voidaan tehdä biisistä nopeutettu tai hidastettu versio. Biisiä voidaan nopeuttaa sen verran kuin halutaan videota hidastettavan. Laskukaava videon hidastamiseen saadaan jakamalla biisin normaali nopeus (100%) nopeutetulla (esim.150%) 100/150 = 0,667 eli videota tulee silloin hidastaa 66,7%, jotta se menee synkkaan.
Kun kuvataan soittoa nopeutettuun biisiin, saadaan video hidastettua ja liikkeet näyttävät sulavilta. Tai sitten voidaan hidastaa biisiä kuvauksia varten ja editissä sitten nopeutetaan, jolloin saadaan videoon vauhtia ja nopeita liikkeitä. Video voidaan myös kuvata normaalinopeudella jolloin soittaminen/laulaminen on toki helpompaa ja editoidessa synkkaus on helppoa. Näitäkin voidaan yhdistellä, riippuen minkälaista ilmettä videolle halutaan.
4. Kuvaustekniikka
Kuvaustekniikkaa kannattaa miettiä silta kannalta, minkälaista tunnelmaa halutaan. Bändin soittovideoissa toimii hyvin käsivaralla kuvaaminen, jolla saadaan aikaan tärinää. Se luo hektistä ja energistä tunnelmaa. Jos halutaan tasaista kuvaa, voidaan apuvälinenä käyttää jalustaa, jolla voidaan tehdä panorointeja, tilttauksia sekä staattista kuvaa. Stedycam vakaa kameran ja luo tunnelman siitä kuin kamera leijuisi ilmassa. Sitten on Gimbal-vaihtoehto, joka vakaa kameraa moottorien avulla, jolloin saadaan todella tasaista kuvaa.
Zoomit ja focus bullit ovat myös toimivia tehokeinoja, joita käytetään paljon musavideoissa. Zoom-linssillä pumpataan zoomia musiikin tahtiin, millä saadaan kivaa rytmitystä aikaiseksi videoon. Focus bullit ovat myös paljon käytettyjä. Niillä muutetaan kameran tarkennusta kohteesta toiseen. Myös sitä voidaan pumpata musiikin tahtiin. Näitä tekniikoita kannatta harjoitella ja yhdistellä videoon tarpeen mukaan.
5. Editointi
Editointi sisältää leikkauksen, värimäärittelyn ja tarvittaessa tehosteet. Editointiin tarvitaan tietenkin ohjelmisto, jolla se voidaan suorittaa. Hyviä vaihtoehtoja ovat Adobe Premiere, Final Cut Pro X ja Sony Vegas Pro. Alkuun kannattaa tuoda ohjelmaan sisälle kaikki tarvittava materiaali, siirtää biisi aikajanalle ja alkaa kohdistamaan videoita biisiin. Premieressä on kätevä synchronize-toiminto, jolla saadaan video ja ääni synkattua automaattisesti. Multicam-toiminnolla voi myös synkata useamman videon yhtä aikaa ääniraitaan. Kun on saatu synkattua kaikki soitto/laulupätkät biisiin, on aika käydä läpi tarina, välikuva- ja hidastusclipit ja poimia niistä parhaimmat aikajanalle talteen.
Nyt aikajanalla on kaikki tarvittava materiaali, joista aletaan palapelin tavoin kasaamaan videota kokonaisuudeksi. Leikkauksen jälkeen voi alkaa tekemään värimäärittelyä, johon hyvä työkalu Premieressä on Lumetric color. Sillä saadaan säädettyä kaikki tarvittavat valotuksesta väreihin. Kun leikkaus ja värit ovat kohdillaan, voidaan tarvittaessa käyttää Adoben After effects-ohjelmistoa, jos halutaan tehdä laajempia tehosteita videoon. Videon valmistuttua täytyy se saada ulos ohjelmistosta oikeassa muodossa. Premierestä video saadaan kätevästi ulos export media-kohdasta ja siellä on preset-kohdassa valmiit asetukset mm. YouTubeen ja Vimeoon.
Lue lisää videotuotanto palveluistamme ja katsotaan mitä voimme tehdä yhdessä!