Videot ovat yksi tehokkaimmista tavoista vahvistaa brändiäsi ja tavoittaa yleisösi, mutta mistä kannattaa aloittaa? Olipa tavoitteenasi lisätä tuotteesi näkyvyyttä, kasvattaa bränditietoisuutta tai tukea myyntiä, videot voivat olla keskeinen työkalu menestykseesi.
Tässä 7 vinkkiä, jotka auttavat sinua saamaan kaiken irti videotuotannoista:
1. Selkeät tavoitteet tekevät eron
Ennen kuin kamerat käynnistyvät tai animaatiot alkavat rullata, määrittele tarkasti, mitä haluat videolla saavuttaa. Onko kyseessä tuote-esittely, brändivideo vai koulutusmateriaali? Tavoitteiden asettaminen auttaa viemään viestin perille ja tukee yrityksesi liiketoimintaa.
Esimerkkejä videon tavoitteista voisivat olla:
- brändimielikuvan kasvattaminen
- työnantajamielikuvan parantaminen
- tuotteen tai palvelun esittely
- henkilökunnan esittely
- liikenteen lisääminen tietylle nettisivulle
- asiakkaan kouluttaminen
- ilmoittautujien saaminen esimerkiksi tapahtumaan.
2. Kohderyhmä ratkaisee sisällön ja kanavat
Ymmärrä, kenelle puhut. Eri kohderyhmät vaativat erilaisia lähestymistapoja. Mieti myös, missä kanavassa heidät tavoittaa – somealustoilla tarvitaan usein lyhyitä ja mukaansatempaavia videoita, kun taas verkkosivuilla voi toimia pidempi ja syvällisempi sisältö.
Eri kanavilla on erilaiset vaatimukset ja käytännöt videoille. Esimerkiksi sosiaalisen median alustoille sopivat parhaiten lyhyet, huomion herättävät videot, kun taas verkkosivustollasi voi olla pidempi ja informatiivisempi esittelyvideo.
Kohdeyleisön määrittäminen
Videon tehtävä on herättää mielenkiintoa halutussa kohderyhmässä. Ketä videolla halutaan puhuttaa? Kohdeyleisön tarkka määrittäminen vaikuttaa kaikkiin muihinkin suunnittelun vaiheisiin. Asiakaspersoonan tunteminen auttaa oikean tyylin ja jakelukanavan määrittämisessä.
Jakelukanavien valinta
Videota kannattaa tietenkin jakaa niissä kanavissa, joissa asiakkaasi viettävät aikaansa. Eri kanavilla on omat videoformaattinsa, jotka kannattaa tiedostaa videotuotannon tilausvaiheessa. Esimerkiksi Instagram Storiesiin tulee tuottaa pystyvideo, jonka maksimipituus on 60 sekuntia. Kun verkkosivuille upotettu video olisi ideaalisti vaakavideo. Vai tarvitaanko esimerkiksi YouTube-mainonnan versio? No silloin videon alkuun laitetaan se tärkein pihvi ja videon pituus on todella rajattu. Yleistä on myös tuottaa yksi pidempi 1–2 minuutin päävideo, joista leikataan eri kohderyhmille sopivia somepätkiä.
Formaatteja on lukuisia, ja me Kuululla osaamme auttaa sopivien formaattien pohdinnassa. Kun videon materiaali on kuvattu, on siitä leikattavien eri formaattien editoiminen kustannustehokasta.
Maksettu mainonta videoiden levittämisessä
Videoiden mainostukseen kannattaa varata oma budjettinsa. Mikään ei ole huonompi investointi kuin video, jota kukaan ei näe. Video on mahdollista kohdentaa eri somekanavissa halutulle yleisölle, joka mahdollistaa tavoitteiden toteutumisen. Somekanavien algoritmien vuoksi videoiden näkyvyys ilman mainosrahaa on pääsääntöisesti pientä. Oikeille ihmisille kohdennettuna video saa sitoutumista ja reagointeja, joka laajentaa videon levikkiä entisestään. Kuulun digimarkkinoinnin ammattilaiset ovat käytettävissä videon jakeluun liittyvissä tarpeissa, jolloin investointisi tuottaa myös tulosta.
3. Viesti ja tyyli
Videon tyyli ja ydinviesti vaikuttavat merkittävästi siihen, miten yleisösi kokee brändisi. Onko tyylisi moderni ja dynaaminen vai perinteinen ja rauhallinen? Selkeä ydinviesti yhdistettynä brändin visuaaliseen linjaan luo yhtenäisen ja vaikuttavan kokonaisuuden.
Mieti, millaisia mielikuvia haluat herättää ja mikä on ydinviestisi. Huolella suunnitellut mielikuvat voivat erottaa brändin kilpailijoista, sitouttaa yleisön ja rakentaa positiivista mielikuvaa yrityksestä.
Olipa kyse sitten inspiroivasta, informatiivisesta tai viihdyttävästä sisällöstä, varmista, että se välittää haluamasi viestin. Ymmärtämällä kohderyhmääsi voit räätälöidä viestin vastaamaan heidän tarpeitaan, kiinnostuksen kohteitaan ja odotuksiaan. Tämä parantaa videon mahdollisuuksia saada aikaan haluttu vaikutus.
Videon tyylin valinta on avainasemassa; sen on heijastettava yrityksesi brändiä ja persoonallisuutta sekä puhuteltava kohderyhmääsi. Esimerkiksi nuorekkaalle ja innovatiiviselle brändille voi sopia moderni ja dynaaminen tyyli, kun taas perinteisemmälle brändille klassinen ja ajaton.
4. Valitse oikea videon tyyppi
Animaatiovideo, brändivideo, mainosvideo vai kenties dokumentaarinen tarina? Eri videotyypeillä on omat vahvuutensa, ja oikean tyypin valinta riippuu tavoitteistasi. Esimerkiksi animaatiovideo voi yksinkertaistaa monimutkaisen palvelun, kun taas brändivideo kertoo yrityksesi tarinan tunteisiin vetoavasti.
Esimerkiksi animaatiovideolla saadaan vaikeasti selitettävä tuote tai palvelu helposti ymmärrettävään muotoon, brändivideon avulla kerromme yrityksesi arvoista, identiteetistä ja ainutlaatuisuudesta, kun taas mainosvideolla lisäämme bränditietoisuutta, mainostamme erikoistarjouksia ja tapahtumia sekä generoimme liidejä ja myyntiä.
5. Call to Action – ohjaa katsojaa
Älä jätä katsojaa miettimään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Selkeä toimintakehotus – kuten "Osta nyt", "Lue lisää" tai "Tilaa uutiskirjeemme" – ohjaa yleisöä toimimaan haluamallasi tavalla. Haluatko heidän vierailevan verkkosivustollasi, ostavan tuotteen, tai liittyvän postituslistallesi? Selkeä kehotus toimintaan (Call to Action) on kriittinen osa videon tavoitetta.
6. Budjetti on työkalu, ei este
Videotuotannon ei tarvitse maksaa maltaita. Selkeästi määritelty budjetti auttaa suunnittelemaan tuotannon, joka vastaa tavoitteitasi ja on yrityksellesi taloudellisesti järkevä. Muista, että video ei ole kuluerä, vaan investointi, joka tuo tuloksia.
Budjetin realistinen määrittely on tärkeää. Videotuotannon hinta voi vaihdella suuresti riippuen vaatimuksistasi, joten on tärkeää asettaa selkeä budjetti alusta alkaen. Budjetin määrittäminen antaa tuotantoryhmälle raamit ja työkalut tuotannon suunnitteluun ja toteutukseen. Videotuotanto ei ole kuluerä, vaan investointi, joka hyvin suunniteltuna ja toteutettuna maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Oman budjetin määrittäminen nopeuttaa tuotannon suunnittelua. Kokonaispaketti voidaan mitoittaa suoraan olemassaolevaan budjettiin, jolloin tarjousvaihe sujuu jouhevasti. Muuten on vaarana, että tarjousvaiheesta tulee kissa–hiiri-leikki, joka ei johda parhaimpaan mahdolliseen tulokseen asiakkaan näkökulmasta. Oli budjettisi sitten 1 500 € tai 25 000 €, voi tuotantoyhtiö ehdottaa hintaan soveltuvaa ratkaisua!
Mitä suurempi ja monimutkaisempi tuotanto, sitä aikaisemmin kannattaa olla liikenteessä. Prosessi suunnittelusta valmiiseen videoon sisältää useampia etappeja, jonka vuoksi tuotannolle on hyvä varata aikaa. On tärkeää tietää minä päivänä videon on oltava valmis, jotta tuotanto pystytään aikatauluttamaan oikein. Toki jos videon tarve ilmenee lyhyellä aikajänteellä, kannattaa tuotantoyhtiöltä kysyä, millaisen projektin ehtii tiukkaan deadlineen mahduttaa.
7. Keskity yhteen viestiin kerrallaan
Yksi video – yksi ydinviesti. Älä yritä mahduttaa kaikkia markkinoinnin tavoitteita yhteen tuotantoon. Kun keskityt yhteen viestiin, lopputulos on selkeämpi ja vaikuttavampi.
On ymmärrettävää haluta ratkaista kaikki viestintä- ja markkinointitarpeet kertaheitolla, mutta videotuotannossa eteneminen askeleittain on tärkeää. Määritä selkeästi, mitä yrität saavuttaa kullakin videolla, ja keskity siihen. Ydinviestin selkeyden ja videon tehokkuuden maksimoimiseksi on syytä välttää liian monien elementtien tai tavoitteiden ahtaamista samaan videoon.
Muuta pohdittavaa videon tilauksessa
Jos olet jo astetta pidemmällä videotuotannon suunnittelussa, voit kolmen tärkeimmän kohdan lisäksi miettiä etukäteen myös seuraavia asioita:
- Kuinka paljon yrityksenne haluaa olla mukana tuotannossa? Halutaanko avaimet käteen -palvelu vai osallistuuko yrityksen edustajat esimerkiksi näyttelemiseen, käsikirjoitukseen tai kuvauslokaation ja -rekvisiitan hankkimiseen?
- Millainen tyyli videolle halutaan? Onko yrityksen brändi hillitty ja asiantunteva, vai halutaanko videolle kekseliäisyyttä ja huumoria?
- Tarvitseeko yritys samaan aiheeseen liittyviä valokuvia? Videotuotannon yhteydessä otettavat valokuvat tulevat aina edullisemmaksi kuin erillisen valokuvauksen järjestäminen. Kun miljöö, asiantuntijat/mallit, tuotteet ja kuvaaja ovat jo paikalla, on valokuvien ottaminen helppoa. Kuulun visuaalisen sisällön tuottajat ovat kaikki huippuammattilaisia sekä video- että valokuvaamisessa. Muista myös kertoa, missä kaikkialla kuvia tarvitaan; eri kanavissa kuvatkin ovat eri muotoisia.
Kaikkiin edellämainittuihin asioihin saat apua videotuotantoyhtiöltä. Asioiden alustava tiedostaminen selkeyttää kuitenkin omaa ajatusprosessia, joka puolestaan vaikuttaa tarjouspyynnön hiomiseen ja neuvottelujen sujuvuuteen.
Jos teillä on tarvetta vaikuttaville videotuotannoille, ota yhteyttä! Ville auttaa Helsingin toimistolla ja Tiina Oulussa!