Ota yhteyttä

Ketterä videotuotanto someen

13 maaliskuuta 2024

Löydä parhaat vinkit videosisällön luomiseen someen – ideoinnista editointiin ja julkaisuun. Aloita luova matkasi nyt.

Kun yrityksen some kaipaa videoita, mutta yrityksen budjetti ei taivu vielä suurempaan tuotantoon, on aika napata tilanne omiin käsiin. Kirjaimellisesti – kamera käteen ja menoksi! Mutta kuinka tuottaa videoita kun aikaa ja rahaa on rajallisesti ja ideoitakaan ei ole rasitteeksi asti. Tutkaillaan tätä seuraavaksi.  

Ideointi - Seuraa somea sillä silmällä 

Kun huomaat kivan videon somessa, laita se talteen ja mieti miten sama idea taipuisi omassa yritystoiminnassasi. Voitko esitellä työntekijöitäsi, tuotteitasi tai liikettäsi samalla tyylillä? Ehkä linkittää ajankohtaisen teeman hauskalla tavalla liiketoimintaasi? Näppärä vaihtoehto on hyödyntää myös tekoälyä. Pyydä tekoälyä (Chat GPT) ideoimaan sinulle videoita, jonka aiheena on X ja kerro millainen videon tyylin tulisi olla. Älä pelkää kopioimista tai muiden ideoiden varastamista. Oleellista on, että hyödynnät toimivimpia ideoita omalla tyylilläsi etkä kopioi suoraan esimerkiksi kaikkia pahimman kilpailijasi ideoita. Parhaimmat ideat löytyvätkin yleensä yli ala-rajojen. Suuntaa siis rohkeasti vaikkapa Ikean tai hesarin someen ja katso mitä siellä tapahtuu ja voisiko sama toimia myös sinulla ja sinun tuotteillasi.  

Esimerkki Kuntokeskus Liikku: https://www.instagram.com/reel/Crxo-JSu-8H/   

Kirjaa kohtaukset ylös 

Kun sinulla on ylhäällä lista ideoita, on aika tehdä käsikirjoitus. Kirjaa ylös millaisia kohtauksia eli videopätkiä tarvitset ja kuinka kamera liikkuu kyseisellä videolla. Voit kirjata ylös idean kerrallaan, mutta merkitä esimerkiksi samassa paikassa kuvattavat videot omalla värillään. Näin kuvaat nopeasti kaikki saman lokaation videot, vaikka kuvatut pätkät kuuluisivatkin eri videokokonaisuuteen.  

Kuvaaminen 

Halutessasi voit aloittaa videoiden tekemisen ilman ihmisiä kuvassa. Oleellisinta tässä vaiheessa on, että uskallat aloittaa. Jos ihmiset ovat tarpeen, mutta itsensä kuvaaminen hirvittää, pyydä kaveri avuksi. Voitte myös päättää, että videoilla ei puhuta lainkaan. (Tämä on aivan ok, sillä suuri osa katsoo videoita äänettömällä, esimerkiksi Instagramissa ). Kun käsikirjoitus on olemassa, sekä sinun että kaverin rooli on helppo. Itse kuvaat ja kerrot kaverille mitä tehdä. Kaveri toteuttaa visiotasi. Samasta tilanteesta kannattaa ottaa useampi pätkä, eri kuvakulmista, jotta voit tehdä videosta innostavan ja huomiota herättävän. Paljon kanssa pärjää aina! Kannattaa kuvata myös ns. täyte-pätkiä, joita voit käyttää vaikkapa tuote-esittelyiden aloitus-/otsikkokuvana.  

Esimerkki otsikko-videosta: henkilö kävelee liikkeessäsi ihastelemassa tuotteita. Otsikko: Liikkeemme suosituimmat tuotteet, TOP 5. Otsikkokuvasta luonteva siirtyminen tuotekuviin.  

Esimerkki Aarikka: https://www.instagram.com/reel/CvOpjw_Nr5r/  

Pätkistä kokonaiseksi videoksi 

Kun kuvauspäivä on tehty, on aika luoda kuvatuista pätkistä video. Tähän voit käyttää itsellesi sopivaa työkalua. Eri sovellukset, kuten TikTok ja Instagram Reels, tarjoavat omat tapansa koostaa pätkistä yhtenäinen video, teksteineen ja lisäefekteineen. Videoiden tekeminen ja editointi vie alussa enemmän aikaa, joten sille kannattaa varata vaikka oma, kokonainen työpäivänsä. Videoita kannattaa tehdä samalla kertaa useampia, jolloin tekeminen ja työkalujen käyttö helpottuu ja kynnys editointiin on jatkossa matalampi ja videoiden tekeminen kaiken kaikkiaan ketterämpää. 

Esimerkki CLAS OHLSON: https://www.instagram.com/reel/CwXqlr1txkW/   

Julkaise 

Kun julkaiset videon esimerkiksi Instagram Reelsiksi, tarkista että ”pikkukuva” kertoo mistä julkaisussa on kyse. Pikkukuva näkyy profiilisi seinällä eli feedissä ja kun pikkukuvassa on mukana otsikko ja videosta kertova kuva, on seinää selaavan helpompi palata videon pariin myös myöhemmin. Sisältökokonaisuudet kuten vaikkapa tuote-esittelyt tai henkilöstöesittelyt kannattaa tallettaa Instagramissa kohokohtiin tai vaikkapa oppaaksi asti.  

 

Haluaisitko oppia rakentamaan mielenkiintoisia lyhytvideoita eri somekanaviin? Pyydä tarjous käytännönläheisestä koulutuksestamme!

Lue lisää
mobiilivideot ja stoorit
-koulutuksesta

Lue myös tämä teksti

5 vinkkiä somen lyhytvideoihin