Kun ymmärrät, miten videotuotanto rakentuu, varaudut paremmin mahdollisiin haasteisiin ja lopputuloksesta tulee laadukkaampi sekä tehokkaampi. Perinteisesti video- ja valokuvauksissa on karkeasti lajiteltuna kolme vaihetta: esituotanto, tuotanto ja jälkituotanto. Tämä pätee isoista elokuvatuotannoista aina pieniin yhden henkilön somekuvauksiin.
Esituotannossa suunnitellaan kaikki valmiiksi, kerätään tarvittavat resurssit kokoon, sovitaan aikataulut ja varmistetaan, että kaikki osalliset tietävät, mitä kuvauksissa tapahtuu.
Tuotantovaihe käsittää varsinaiset kuvaukset. Pienissä kuvauksissa, kuten vaikka yhden valokuvan somekuvauksissa, tämä vaihe voi olla hyvinkin lyhyt, mutta jo parinkymmenen sekunnin mainosvideon kuvauksissa voi hyvin mennä kaksikin työpäivää, joihin osallistuu kymmenkunta henkilöä.
Jälkituotantoon kuuluvat kaikki kuvausten jälkeiset asiat valmiin tuotoksen julkaisuun asti. Kuvankäsittely ja -muokkaus, videon editointi ja efektointi, mahdolliset näytökset testiyleisöille ja niin edelleen.
Esituotanto – videotuotannon tärkein vaihe
Esituotanto on lopputuloksen onnistumisen kannalta tärkein vaihe koko tuotannossa. Jos ollaan vaikkapa kuvaamassa omenapiirakan tekoa ja kenenkään vastuulle ei ole annettu omenoiden hankkimista, voidaan arvata, että kuvaukset ovat aikataulusta jo noin tunnin myöhässä ennen kuin ne ovat edes alkaneet. Kuvaussuunnitelmaa joudutaan muuttamaan, ja ehkä jopa jättämään jotain suunniteltuja kuvia pois.
Ennakkosuunnittelulla varmistetaan, että kuvauksissa otetaan talteen vähintään kaikki tarvittava, ja mielellään hieman ekstraakin. Esimerkiksi kuvattavana on tuote kuudesta eri kulmasta, kolmella eri kuvakoolla ja kahdella eri polttovälillä. 36 kuvaa ei ole vielä hirmuisen suuri määrä, mutta huonolla suunnittelulla tästäkin saa itselleen tarpeellista suuremman urakan ja pahimmillaan joutuu kuvamaan koko homman kahteen kertaan.
Simppelin somemarkkinointivideon esituotanto
Esituotannon alussa tapahtuva ideointi on yleensä mielikuvituksellisin ja luovin hetki koko tuotannon kaarella. Ammutaan tähtiin, ja kaikki on mahdollista. Ideoinnissa ei kannata säästellä eikä himmailla, ja ideoida kannattaa mahdollisuuksien mukaan aina tiimissä. Yksin tulee hyviä ideoita, mutta porukassa ne jalostuvat paremmiksi.
Ideoinnin jälkeen alkaa realismin kyllästämä vaihe, missä ammutaan liian mahtipontiset ideat alas, ja jäljelle jää kelpo keko toteutettavissa olevia ideoita. Toteuttamiskelpoiset ideat harjataan läpi huolella, mietitään niitä usealta eri kantilta; mikä toimisi parhaiten meidän kohderyhmillemme, mikä jäisi ihmisten mieleen, onko joku idea niin hauska, että se leviäisi kohderyhmän ulkopuolellekin ja miten ideat asettuvat yrityksen arvoihin, brändiin ja graafiseen ohjeistukseen. Tässä vaiheessa videotuotannossa saataisiin käsikirjoitus valmiiksi.
Listaaminen konkretisoi videotuotannon vaatimukset
Seuraavaksi alkaa asioiden listaaminen. Tuotannon koosta riippuen listoja syntyy enemmän tai vähemmän. Tärkeimpiä listattavia asioita ovat yleensä rekvisiitat, mallien vaatteet, kalusto, catering ja kuvattavat kuvat. Pikku naposteltavaa on mukava tarjota, varsinkin jos on hankittu talon ulkopuolelta malleja paikalle. Jos ollaan ulkona, niin vuodenajasta riippuen lämmintä tai viileää juotavaa on syytä muistaa ottaa mukaan.
Seuraavana kuvitteelliset esimerkkilistat simppelistä kahden mallin ulkona tapahtuvista lenkkeilyyn liittyvistä kuvauksista:
Rekvisiittalista:
- 2kpl juomapullo
- 2kpl aurinkolasit
- Malli 1: Älykello
- Malli 1: Älypuhelin
- Malli 2: Älykello
- Malli 2: Älypuhelin
- 6kpl proteiinipatukka
Vaatelista:
- Malli 1:
- Koon M ulkoiluvaatekerrasto
- 2 erilaista paria koon 45 juoksukenkiä
- Pipo
- Malli 2:
- Koon S ulkoiluvaatekerrasto
- 2 erilaista paria koon 39 juoksukenkiä
Kalustolista:
- Canon 5D Mark IV
- linssit – 135mm, 70-200mm, 24mm, 16-35mm
- 3kpl akkuja
- Muistikortit
- Keikkasalamat
- Salamoiden etälaukaisin
- Jalustat
Catering-lista:
- Naposteltavaa, hedelmiä ja pähkinöitä
- Kahvia/teetä
- Voileipiä
- Roskapussi
Kuvalista:
- Puistossa:
- Kokokuva lenkkeilijöistä – Kenkäpari 1
- Puolikuva lenkkeilijöistä
- Lähikuvia mallista 1
- Lähikuvia mallista 2
- Taukopaikalla:
- Kokokuva proteiinipatukan syönnistä – kenkäpari 2
- Malli 1: lähikuva proteiinipatukan syönnistä
- Malli 2: lähikuva proteiinipatukan syönnistä
- Kokokuva keskustelevista lenkkeilijöistä juomapullot käsissä
Kuvausten ennakkotyö on siis isolta osin käytännön asioiden ennakkoon miettimistä ja asioiden yhteen sovittelua. Palapelin rakentaminen ei ole ollenkaan huono vertaus asiaan. Yksinkertaisissa kuvauksissa listat voivat jäädä hyvinkin pieniksi, eikä kaikkia esimerkkitapauksen listojakaan välttämättä edes tarvita. Toisaalta, jos lähdetään tekemään isosti, niin listoja voidaan tarvitakin huomattavasti enemmän.
Nyt, kun tarvittavat elementit on listattu, tarvitaan enää aikataulutus, että saadaan kaikki palapelin palaset laudalle samaan aikaan ja päästään tuotantovaiheeseen. Hommahan alkaa olla käytännössä jo tehty!