Ota yhteyttä

Instagram Reels käyttöopas - Kuulu

3 tammikuuta 2021

Oletko kokeillut vielä Instagram Reelsien, eli Kelojen, tekemistä? Tässä sinulle kattava opas, miten Instagram Reels toimii ja miten niitä tehdään.

Instagram jatkaa kehityskulkuaan suosituimpien somekanavien kärjessä. Yksi tämän hetken kuumimmista ominaisuuksista on Instagram Reels, Instagramin uusi videosisältömuoto. Reelsit ovat lyhyitä videopätkiä, joiden tarkoitus on esimerkiksi viihdyttää tai jakaa hyödyllisiä vinkkejä. Myös tanssiminen sopii Reelseihin kuin nenä päähän. Musiikki tai ääniraita onkin usein keskeisessä osassa Reelsin sisältöjä, mikä on mukavaa vaihtelua, sillä somea on totuttu selailemaan hyvin pitkälti ilman ääniä.

Mikä on Instagram Reels

Instagram Reels on elokuussa 2020 julkaistu Instagramin sisältömuoto, joka on käytännössä suora kopio erityisesti nuorten suosimasta TikTokista. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Instagram kopioi muita sovelluksia – vuonna 2016 se julkaisi Instagram Storiesin kilpailijaksi Snapchatille.

Yksittäinen Reel eli Kela on 3–30 sekuntin mittainen video, jonka taustalle voi lisätä musiikkia Instagramin musiikkikirjastosta. Video voi koostua useammasta eri klipistä ja siinä voidaan hyödyntää myös videon alkuperäistä ääniraitaa. Jos kuvaat Reelsin suoraan Instagramin sovelluksella, saat käyttöösi Instagram Reelsin omat työkalut, kuten filtterit ja muut videotehosteet.

Miten Reelsejä katsotaan

Jos käyttäjällä on julkinen Instagram-profiili, Reelsit tulevat näkyviin Tutki-osioon. Sinne pääsee ainakin Instagramin hakusivulta, mutta suurella osalla käyttäjistä on oma Reels-nappula sovelluksen alareunassa olevassa päävalikossa.

Instagram Reelsien katsominen

Kun olet avannut kelan, se toistuu ruudullasi yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes siirryt seuraavaan videoon. Voit siirtyä seuraavaan pyyhkäisemällä sormella ylös, ja palata edelliseen pyyhkäisemällä alas. Jos haluat pysäyttää videon (esimerkiksi lukeaksesi siinä olevaa tekstiä), voit yksinkertaisesti pitää sormeasi paikallaan ruudulla. Voit laittaa äänet päälle tai pois napauttamalla videota kerran sormellasi.

Instagramin algoritmi arvioi tekemiäsi toimintoja Reelsissä, jotta se oppii ehdottamaan lisää sinua kiinnostavia videoita. Jos esimerkiksi pysähdyt katsomaan erityisesti koiravideoita, algoritmi ehdottaa sinulle lisää koiravideoita. Voit myös tietoisesti opettaa algoritmia jättämättä tykkäyksiä ja kommentteja keloihin, jotka kiinnostavat sinua.

Miten Reels kuvataan

Voit kuvata Reelsin suoraan Instagramissa, tai tuoda valmiin videon sellaisenaan Reelsin editoriin. Pääset editoriin esimerkiksi Instagram Storiesin kameran kautta, napauttamalla ruudun alareunasta ”Reels”. Jos kuvaat videon Instagramin sovelluksella, saat käyttöösi Reelsin omat työkalut. Voit esimerkiksi hyödyntää Instagramin filttereitä, säätää videon nopeutta ja lisätä musiikkia.

Instagram Reels

Kun aloitat kuvaamisen, voit valita videon maksimipituudeksi 15 tai 30 sekuntia. Voit halutessasi lisätä kelaan useampia videoklippejä, mutta ne voivat muodostaa yhteensä korkeintaan 30 sekuntin kokonaisuuden. Videoklippejä lisätään joko tuomalla niitä puhelimen tiedostoista tai kuvaamalla niitä Instagramissa klikkaamalla uudelleen Reelsin kuvausnappia.

Miten Reelsiin saa musiikkia

Voit käyttää videon omaa ääniraitaa tai lisätä Reelsiin musiikkia Instagramin musiikkityökalulla. Voit etsiä haluamaasi kappaletta tai artistia hakutoiminnon avulla. Jos törmäät Instagramissa Reelsiin jossa on erityisen hyvä kappale tai muu ääniraita, voit tallentaa sen myöhempää käyttöä varten klikkaamalla ääniraidan nimeä. Pääset valitsemaan aiemmin tallennetun ääniraidan suoraan musiikkikirjaston kautta.

Instagram Reels musiikkikirjasto

Jos olet törmännyt Reelsissä virheilmoitukseen ”Instagramin musiikki ei ole käytettävissä joillain tileillä” , sinulla on käytössäsi Instagramin yritystili. Kyseessä on ilmeisesti tekijänoikeussyyt, sillä musiikkia ei haluta antaa käytettäväksi yritysten mainontaan. On vielä hiukan epäselvää millä yritystileillä musiikin lisääminen on kiellettyä, sillä joillain tileillä se kuulemma onnistuu. Vaikuttajille tarkoitetuilla Creator-tileillä eli ns. sisällönjulkaisijatileillä musiikkiominaisuuden pitäisi toimia, mutta tässäkin voi olla vaihtelua. Yritystilin vaihtaminen Creator-tiliksi ei kuitenkaan takaa, että ominaisuus ilmestyisi käyttöösi.

Instagram Reels musiikki

Voit tietenkin aina hyödyntää videon omaa ääniraitaa, mutta tässä tapauksessa on hyvä pitää mielessä tekijänoikeudet.

Miten Reelsiin lisätään tekstejä

Voit halutessasi lisätä keloihin useita tekstejä, jotka ilmestyvät näkyviin eri aikoihin. Lisää ensin haluamasi tekstit videon päälle niihin kohtiin, joihin haluat niiden ilmestyvän. Tämän jälkeen voit klikata ruudun alareunassa olevia tekstilaatikoita ja säätää aikajanalta, missä kohtaa haluat tekstien näkyvän videolla. Kun valitsemasi tekstilaatikko on aktiivinen (näkyy silloin valkoisena), voit säätää sen näkyvyyttä raahaamalla klippiä aikajanalla vasemmasta tai oikeasta reunasta. Video pyörii koko ajan ruudulla samaan aikaan, joten voit esikatsella heti, miten tekstit asettuvat videolle. Kun teksti näkyy esikatselussa hiukan läpinäkyvänä, se tarkoittaa, ettei teksti näy siinä kohtaa lopullisella videolla.

Tekstin lisäys Instagram Reelsiin

Jos haluat tekstin näkyvän videon alusta loppuun, sen tulee olla aktiivisena aikajanan reunasta reunaan. Tekstit näkyvät videolla automaattisesti juuri tällä tavalla. Jos haluat tekstin näkyvän esimerkiksi vasta videon puolivälistä, raahaa sitä aikajanalla vasemmasta reunasta siten, että se alkaa vasta puolivälin tienoilta. Tarkastelemalla videon esikatselua pääset säätämään tekstit siten, että ne ilmestyvät juuri siinä kohtaa kuin haluat. Voit siis taktikoida tekstien ilmestymisen esimerkiksi siten, että ne tulevat näkyviin samaan aikaan puheen kanssa, tai vaikka musiikin tahtiin.

Miten Reels julkaistaan

Kun olet tyytyväinen videoosi, voit julkaista sen klikkaamalla ”Jaa seuraaville” -nappia. Tämän jälkeen pystyt vielä määrittämään, mihin osiin Instagramia kela tulee näkyviin. Jos valitset ”Jaa myös syötteeseen”, Reels tulee näkyville profiiliisi muiden julkaisujesi joukkoon. Ilman tätä valintaa video näkyy seuraajillesi vain Reels-osiota selaamalla. Jos tilisi on julkinen, kuka tahansa voi törmätä videoosi selaamalla Reelsejä. Tästä syystä Instagram Reels on kätevä keino tavoittaa uusia seuraajia tilillesi.

Jos et ole valmis tai haluat julkaista kelan vasta myöhemmin, voit tallentaa videosi myös luonnoksena. Pääset luonnoksiin omasta profiilistasi klikkaamalla julkaisujen Reels-välilehteä.

Reelsin julkaiseminen

 

Jäikö jokin asia vielä mietityttämään? Katso meidän Instagram-koulutuksemme! 

Instagram-koulutus