Työn hakeminen on monikirjoinen prosessi, jossa työnhakija käy läpi mittavan skaalan eri tunnetiloja. Työn hakemiseen liittyy niin intoa ja toiveikkuutta, kuin myös ahdistusta ja turhautumistakin. Kaikki tähänastinen karttunut kokemus olisi saatava kerättyä paperille kokonaisuudeksi, joka herättäisi potentiaalisen työnantajan mielenkiinnon. Vaikka kuinka itseensä haluaa uskoa, välillä mieleen hiipii ajatus niistä sadoista ja taas sadoista muista hakijoista, jotka yhtä lailla ovat laittaneet parastaan hakemuksensa kanssa. Kuinka tästä joukosta erotutaan? Yksi ratkaisu on tehdä vaikuttava videohakemus.
Videohakemus on tärkeä osa työhakemusta, ja usein se vaaditaankin virtuaalisten hakemuslomakkeiden yhteydessä. Näissä tapauksissa usein puhutaan tietokoneen web-kameralla nopeasti kuvatusta vastauksesta kysymyksiin ja videot tallentuvat suoraan lomakkeeseen. Näissä videoissa oma persoonasi harvemmin kuitenkaan pääsee kunnolla esille, joten tämän lisäksi voi olla paikallaan kuvata täysin oma videohakemuksesi.
Hyvän videohakemuksen perusteet
Oma valmistautuminen kuvaustilanteeseen
1. Mieti etukäteen mitä haluat sanoa
On hyvä miettiä ennen kuvausta, mitkä kaikki asiat haluat tuoda videossasi ilmi. On hyvä tehdä itsellesi selväksi pääpointit ja kirjoittaa asioita tarvittaessa myös muistiin. Älä kuitenkaan lue suoraan tekstiä paperilta videolla. Mieti myös valmiiksi, missä järjestyksessä asiat on paras tuoda esille. Tee siis pieni käsikirjoitus itsellesi videon rungosta. Lopuksi vielä pyri tiivistämään sanomasi niin ytimekkääksi kuin mahdollista. Mitä napakamman videon saat aikaiseksi, sen todennäköisemmin se tullaan katsomaan ajatuksen kanssa loppuun asti.
2. Pukeutuminen videolle
Rento ja siisti vaatetus on perusvarma valinta antamaan hyvä ensivaikutelma videolla. Voit ajatella meneväsi työhaastatteluun kasvotusten ja pukeutua videolle samoin, kuin tuohon tilanteeseen pukeutuisit.
3. Totuttele olemaan kameran edessä
On tärkeää, että olet mahdollisimman rento oma itsesi videolla. Kiinnitä huomiota rauhalliseen ja selkeään puheeseen. Muista ettei sinulla ole kuvatessa mikään kiire, ja voit ottaa uusintaottoja niin paljon kuin tarvitsee. Tärkeää olisikin muistaa varata kuvaukselle runsaasti aikaa. Ellet ole luonnonlahjakkuus kameran edessä, saattaa luonnollisesti oleminen olla aluksi haastavaa.
Kuvaustilanne saa kokeneenkin puhujan hämilleen ja varsinkin suoraan kameralle puhuminen voi olla yllättävänkin hankalaa. Ota alussa aikaa ihan vain totuttautumiseen kameran edessä olemiseen ja kuvaa muutama harjoitusotto. Kun tunnet olosi mukavaksi ja rennoksi kameran kuvatessa, näkyy tuo rentous myös lopputuloksessa positiivisesti.
Tekninen valmistautuminen kuvaukseen
1. Valitse kuvauslokaatio
Videolla isossa osassa on sinun itsesi lisäksi tila, jossa video on kuvattu. Tämän vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota myös ympäristön visuaalisuuteen ja miellyttävyyteen. Tämä ei tarkoita, että sinulla tulisi olla massiivisen upea studiotila ja lavastus kuvauksissa vaan pienillä huomioilla saat jo ihmeitä aikaan. Pyri saamaan mahdollisuuksien mukaan kuvaan tilan tuntua esimerkiksi taaksesi ja ympärillesi. Eli älä kuvaa huoneen nurkassa siten, että takana näkyy suoraan vain valkoinen seinä tai jotain muuta epämääräistä. Se ei näytä yhtä kivalle, kuin esimerkiksi huoneen kokonaiskuva missä olet. Klassinen kuvan sommittelu on jokin viherkasvi tai muu väriä tuova objekti esimerkiksi kuva-alan sivussa. Tässäkin on kuitenkin hyvä muistaa, että päätähti olet sinä itse ja muu koristelu ei saa viedä huomiota liikaa videossa.
2. Kuvauslokaation valaisu
Kiinnitä huomiota myös videosi valaistukseen ja valaise kuvattava tila mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman hyvin. Kuvaus spotti kannattaakin valikoida sen mukaan, että pystyt hyvin hyödyntämään ikkunasta tulevaa päivänvaloa. Halutessasi voit vielä valaista itseäsi kohdevalolla. Pääasia tässä olisi, ettei video ole kuvattu pimeässä huoneessa vaan kohde ja tausta erottuvat edukseen selkeästi videolla.
3. Kameran valinta
Älypuhelin riittää mainiosti kameraksi videohakemuksessasi. Toki jos omistat esimerkiksi järjestelmäkameran, jossa on hyvät video-ominaisuudet niin kannattaa sitä hyödyntää.
4. Valitse kuvakulma
Kun olet saanut kuvaus spottisi valittua ja valaistua viimeisen päälle pyri vielä löytämään paras kuvakulma, josta saat kokonaisuuden näyttämään parhaimmalta. Voit asetella kameran esimerkiksi tuolin tai pöydän päälle ja tukea sen jollain, tai käyttää esimerkiksi puhelimelle tarkoitettuja kuvausjalustoja. Kameran asettelu riippuu tietysti paljon siitä, haluatko istua vai seistä videolla, mutta kameran olisi hyvä olla samalla tasolla sinun kanssasi. Tällöin katseen suunta on suoraan samalla tasolla katsojan kanssa ja se luo helposti lähestyttävän vaikutelman.
5. Huomioi myös videon äänenlaatu
Tässäkään ei tarvita ammattitason mikrofoneja tai äänittimiä, mutta tietysti jos sellainen löytyy, niin tarjoaa se miellyttävämmän puheen äänenlaadun kuin kameran oma mikrofoni. Puhelimen kameran äänenlaatu kuitenkin riittää hyvin, koska pääasia tietenkin on vain se, että puheestasi saa selvää. Kuvauspaikkaa valittaessa kannattaa siis miettiä myös äänen kannalta, tuleeko esimerkiksi juuri tässä kohtaa ikkunasta hälyääniä ulkoa tai pitääkö kodinkone meteliä lähelläsi. Mahdollisimman rauhallinen ja äänetön tila on aina plussaa videota kuvattaessa.
Kerro videolla ainakin nämä asiat
1. Itsesi esittely
Luonnollisesti videon alussa on hyvä tuoda ilmi, kuka sinä olet. Ytimekäs ja tiivis esittely on hyvä startti videolle, eli älä kerro koko elämän tarinaasi tässä kohtaa. Videon alku on tärkeä paikka herättää katsojan mielenkiinto myös videohakemuksessa, joten voit myös keksiä jonkun luovan omaperäisen startin videoosi.
2. Miksi haet juuri tätä työpaikkaa
Kerro tiivistetysti miksi olet kiinnostunut juuri tästä työtehtävästä. Pyri tuomaan esille aito kiinnostuksesi työskennellä juuri tässä yrityksessä. Kerronnassa riippuu sinun videosi tarkoituksesta, haluatko tehdä videohakemuksen vain yhteen tiettyyn paikkaan, vai ajattelitko käyttää videota useampaan hakemukseen.
Jos haet vain yhtä tiettyä paikkaa, kannattaa tuoda ilmi kiinnostuksesi juuri tätä kyseistä yritystä kohtaan selkeästi. Jos taas tiedät laittavasi videon useaan paikkaan kannattaa sinun miettiä, kuinka muotoilet lauseet siten, että ne toimivat useampaan paikkaan, kuitenkin kuulostaen puhuttelevan juuri kyseistä vastaanottajaa.
3. Miksi juuri sinä olisit paras valinta
Tuo esiin omat vahvuutesi ja perustele miksi juuri sinusta tulisi loistava työkaveri siihen tiimiin, johon olet hakemassa.
4. Loppukiteytys
Kuten videon alkupuolella myös lopussa on hyvä jäädä katsojan mieleen positiivisella tavalla. Mieti etukäteen mitä ainakin haluat potentiaalisen tulevan työnantajasi sinusta muistavan ja kiteytä tuo asia pariin ytimekkääseen lauseeseen videon loppuun.
Luovuudella ei tarvitse olla rajoja
“Puhuva pää” tyylinen video, jossa henkilö puhuu suoraan kameralle, on perusvarma valinta ja pienikin panostus videon laatuun näkyy lopputuloksessa sekä auttaa erottumaan joukosta. On kuitenkin monia muitakin tapoja käsikirjoittaa videohakemuksesi ja erottua vielä selkeämmin hakijoiden massasta. Mitä luovemmin uskallat hypätä videon tekemiseen, sen paremmin persoonasi ja olemuksesi tulee esille hakemuksen katsojalle, vaikka hän ei ole vielä tavannutkaan sinua. Mahdollisuuksia videon käsikirjoitukseen on rajattomasti. Tässä muutama ajatus millainen tyyli videolla voisi esimerkiksi olla.
Videolla voi tapahtua siirtymiä eri paikkojen välillä ja voit puhua ensin yhdessä paikassa siirtyen sitten seuraavaan lokaatioon. Videolle voi myös käsikirjoittaa joitain hauskoja tulevaan työhösi liittyviä kohtauksia ja tekemistä. Videon tyyli voi olla kokonaan jalustalta kuvattu, jossa kamera pysyy vakaasti paikallaan koko ajan tai sitten voit pyytää esimerkiksi kaveriasi kuvaamaan sinua, jolloin kuvaan saadaan liikkuvuutta mukaan. Toki voit kuvata myös itseäsi selfiekuvaus tyyliin liikkuvan kameran kanssa ja voi olla hyvä ajatus myös yhdistellä erilaisia kuvaustyylejä videolla.
Kerronnankaan ei välttämättä tarvitse olla suoraan puhuttua tekstiä kameralle vaan puhe voi olla esimerkiksi voiceoverina kertojan äänenä taustalla koko videon ajan samalla, kun erilaiset puheeseen liittyvät kuvituskuvat johdattelevat tarinaa eteenpäin.
Mitä luovemmin keksit tuoda omaa persoonaasi ja osaamistasi esiin videolla sen parempi, mutta on hyvä kuitenkin muistaa pitää focus pääasiassa eli sinussa. Kaiken videolla tapahtuvan tulee tukea videon tarinaa eli sinun työn hakemistasi.
Ei muuta kuin kuvaamaan
Kun olet saanut suunniteltua mitä haluat sanoa, kuinka haluat asiasi kertoa ja millä tyylillä videosi kuvata on aika siirtyä suunnitelmasta toteutukseen. Ei kannata huolehtia, jos et ole aikaisemmin tehnyt videoita. Älypuhelin riittää hyvin kameraksi ja tarvittavaan kevyeen editointiin löytyy monia ilmaisia sovelluksia esimerkiksi puhelimelle ladattava CapCut.
Sillä onko video kaikin puolin teknisesti huippulaatua ei ole tässä kohtaa niin suurta painoarvoa, kuin sillä että videosta näkyy sinun panostuksesi ja aito palo saada hakemasi työpaikka.
Oma videohakemukseni Kuululle
Noin vuosi sitten laitoin avoimen työhakemuksen Kuululle. Etsin töitä videoiden editoijan / kuvaajan roolissa ja halusin esitellä itseni videohakemuksen avulla. Halusin tehdä videon, jossa pääpointti on oma puhumiseni suoraan kameralle, mutta samalla ajattelin vähän näyttää nykyistä editointiosaamistani. Videosta tuli kestoltaan noin kahden minuutin mittainen, mutta muistaakseni sitä tuli kuvattua ainakin kaksi tuntia.
Vaikka työskentelen videoiden tuottamisen parissa ei kameran edessä oleminen ole silti helppo tehtävä ja uusintaottoja kertyi lukuisia. On siis todellakin hyvä muistaa varata kuvaamiselle aikaa ja tehdä rauhassa lopputulos, johon olet itse täysin tyytyväinen. Tuo panostus saattaa olla avain unelmiesi työpaikkaan.
Sinua saattaa kiinnostaa myös alla olevat kirjoituksemme