Ota yhteyttä

Mainonta Facebookissa on tarkasti kohdennettavaa

23 lokakuuta 2013

Lue kirjoituksestamme millainen on hyvä Facebook-mainos, millaisia ovat Facebookin eri mainostyypit ja mitä pitää huomioida Facebookin eri mainoskuvakoot.

Jonna Muurinen

Kuulun perustaja, toimitusjohtaja ja pääkouluttaja.

Päivitetty 16.12.2016

Milloin käyttää maksullista mainontaa Facebookissa? No, Facebook on yksi mainioimmista paikoista mainostaa, sillä mainosten kohdennettavuus on huippuluokkaa, mainostamisen kokeilu on hyvin edullista ja mainoskampanjoiden tehot ovat näkyvissä heti.

Suosittelen siis mieluummin kokeilemaan kuin jättämään kokeilematta, taloudelliset riskit ovat minimaaliset, tai niitä ei ole. Facebookissa mainostetaan yksittäisille henkilöille, persoonille, ei niinkään massalle.

Milloin kannattaa mainostaa Facebookissa?

Facebookissa kannattaa mainostaa aina silloin, kun et myy tuotetta, jota tarvitaan akuutisti. Esimerkiksi tuulilasien korjauksia voidaan mainostaa Facebookissa, mutta parempi paikka mainokselle on Google. Jos auton tuulilasi päsähtää rikki kesken lomareissun, ihmiset googlaavat mistä uuden saa. Tällöin he eivät lähde Facebookiin seikkailemaan ja toivomaan josko näkisivät mainoksen.

Myös esimerkiksi, mikäli

  • sinulla on jokin paikallinen kivijalkaliike: parturi-kampaamo, vaateliike, kahvila tms.
  • haluat mainostaa tuotetta/palvelua/tapahtumaa PAIKALLISESTI, esimerkiksi vain tietyssä kaupungissa.
  • tuotteesi on niche-tuote, eli pienen kohderyhmän käyttämä palvelu tai tuote
  • etsit tietyn harrasteryhmän ihmisiä, eli ihmisiä joita kiinnostaa esimerkiksi musiikki, autourheilu tai vaikkapa laskettelu.
  • tuotelanseeraukset – kun halutaan kuuluttaa ihmisille uudesta tuotteesta tai palvelusta.

Ja erityisen tehokas ja toimiva Facebook-mainos on tapahtumamarkkinoinnissa: tapahtumat, konsertit, esitykset, näyttelyt saavat näkyvyyttä hyvällä Facebook-markkinoinnilla.

Facebook-mainonnan hyvät puolet

  • Asiakkaasi todennäköisesti ovat jo FB:ssa, siksi heidät on helppo tavoittaa.
  • Yrityksesi tunnettuus kasvaa, nimesi saa näkyvyyttä.
  • Yrityksesi saa lisää kävijöitä Facebook-sivulleen (tai www-sivulleen), huolehdi siis, että sivusi sisältö on kunnossa!
  • Pikkurahalla saat tietoa siitä mikä asiakkaitasi houkuttelee.

Miksi tavalliset tilapäivitykset eivät riittäisi edellämainituissa tapauksissa? Siksi, koska Facebook rajoittaa yrityssivujen näkyvyyttä merkittävästi. Facebook mittaa yrityssivujen mielenkiintoisuustasoa jatkuvasti. Mitä enemmän reaktioita normaalit postauksesi aiheuttavat (tykkäyksiä, kommentteja, jakoja, klikkauksia), sitä mielenkiintoisempi sivusi Facebookin mielestä on ja sitä suuremmalle yleisölle päivityksesi näkyvät. Mitä vähemmän reaktioita tulee, sitä kuolleempi ja tylsempi FB-yrityssivusi Facebookin mielestä on ja sitä suppeammalle yleisölle postauksenne jatkossakaan näkyvät. Näkyvyys rajoittuu entisestään.

Tästä syystä tykkääjien laatu on äärimmäisen tärkeää. Samasta syystä Tykkää ja jaa -kisat ovat typeriä pitkällä aikavälillä. Tykkää ja jaa -kisat houkuttelevat ketä vain tykkäämään sivustanne, mutta intressit loppuvat välittömästi, kun kisa on ohi. Näitä ihmisiä ei todellakaan sivusisällöt kiinnosta, eivätkä he reagoi niihin. Siitä aiheutuu siis, että sivusisällöt eivät näy ilman rahaa juuri mihinkään.

Jos sivullasi on vaikkapa 500 tykkääjää, voit miettiä, kuinka pitkälle se juuri sinun tuotteesi tai palvelusi tapauksessa riittää. Hyödytkö tykkääjistäsi tarpeeksi? Saatko sanomaasi levitettyä riittävästi noiden 500 tykkääjän kautta? Vai kaipaisitko kenties enemmän yleisöä? Kaipaisitko lisää sitä porukkaa, jota nimenomaan kiinnostaa juuri sinun tuotteesi tai palvelusi?

Mainostyypit

Mainostyyppejä on todella monenlaisia. Tyypillisin moka on sortua käyttämään aina vain yhtä mainostyyppiä, jolloin jokin hyvä mainostustapa saattaa jäädä huomaamatta.

Paranna brändisi tai yrityksesi tunnettuutta

Mainosta julkaisujasi: Voit mainostaa peruspäivitystä. Tämän mainostyypin hyvä puoli on se, ettei se näytä juurikaan mainokselta. Facebookin käyttäjä erottaa tällaisen mainoksen mainokseksi vain pienestä sponsoroitu -tekstistä.

Markkinoi sivuasi: Tämä mainostyyppi on hyvä silloin, kun on juuri lanseerattu uusi FB-sivu, johon tarvitaan tykkääjiä. Tämä mainostyyppi siis mainostaa FB-sivua ja haluaa sille uusia tykkääjiä. Tämä mainostyyppi on hieman kallis ja suosittelen käyttämään harkitusti, jollet ole ihan varma minkä arvoisia sivutykkääjät sivullesi ja yrityksellesi ovat. Väittäisin, että harvat yritykset tietävät todella paljonko Facebook-tykkääjät tuovat rahaa yrityksesi liiketoimintaan.

Tavoita yrityksesi lähellä olevia ihmisiä: Tämä on verrattain uusi mainostyyppi ja olen kirjoittanut tästä erillisen bloginkin . Sopii erityisesti paikallisille toimijoille sekä matkailuun!

Paranna bränditietoisuutta: Facebook sanoo näyttävänsä näitä mainoksia niille ihmisille, jotka todennäköisimmin muistavat brändisi parhaiten. ”Tavoita aiempaa enemmän ihmisiä, jotka huomioivat mainoksesi ja parantavat brändisi tunnettuutta.” Tämä mainostyyppi ei ole näkyvissä normaalissa mainostyökalussa, ellei ole tehnyt tätä aiemmin Facebookin edistyneemmällä mainostyökalulla, Power Editorilla .

Löydä yrityksellesi potentiaalisia asikkaita

Lähetä ihmisiä sivustollesi: Tämä on varmasti tärkein mainostyyppi Facebookissa. Tämän kautta saat ihmiset klikkaamaan mainostasi ja siirtymään juuri sille kohtaa nettisivujanne, kuin sinä haluat. Muista miettiä klikkauspolku ja ohjaa ihmiset juuri oikealle sivulle. www-sivujen etusivu on tietenkin kiva, mutta häviät jokaisella klikkauksella noin 80% liikenteestä, eli ihmiset eivät jaksa klikkailla ja etsiä haluamaansa. Ohjaa heidät suoraan siihen kohtaan, johon haluat heidän menevän.

Lisää sovelluksen asennuskertoja: Jos myyt sovellusta, tämä on loistava tapa saada ihmiset lataamaan sovellus. Klikkaus vie suoraan puhelimen sovelluskauppaan ja yhdellä klikkauksella lataus alkaa.

Lisää osallistujia tapahtumaasi: Luo ensin tapahtuma Facebook-sivullesi ja mainosta sen jälkeen tapahtumaa tällä keinolla. Käytännössä voit saada lisää tapahtumavastauksia. Näistähän ”Aion osallistua” tai ”Olen kiinnostunut” ovat tehokkaita tapoja levittää tietoisuutta tapahtumastasi, joten vaikka yksi klikkaus saattaakin maksaa paljon, niin tämä mainostyyppi näyy kauas!

Lisää videon näyttökertoja: Jos sinulla on videoita ladattuna Facebookiin, näet tällaisen tavan mainostaa videoitanne. Jollei yhtään videota vielä ole ladattu, tätä mainostyyppiä ei näy. Erittäin halpa tapa mainostaa videosisältöjä. Hinnat liikkuvat 0,01-0,03 sentin välimaastossa per videonkatselukerta.

Kerää liidejä yrityksellesi: Näitä on näkynyt vasta todella vähän, eli kehottaisin malttiin. Ennen kuin nämä yleistyvät, suurenmoisia tuloksia saattaa olla vaikea saada. Tästä mainostyypistä olemme kirjoittaneet kokonaisen blogin .

Lisää yrityksesi konversioita tai myyntiä

Lisää konversioiden määrää sivullasi: Jos haluat tietää sentilleen tarkasti paljonko mainoksesi sinulle tuottoa toi, lisää sivullesi konversionseurantapikseli ja käytä tätä mainostyyppiä. Toimii myös hyvänä mustaa valkoisella -todisteena skeptikoille. Facebook pystyy seuraamaan jopa 30 vuorokauden ajan onko mainoksen näkijä todella ostanut / tilannut / rekisteröitynyt tms. sivullasi jotain.

Kasvata sitoutumista sovelluksessasi: Jos olet saanut ihmiset lataamaan sovelluksesi, mutta näyttäisi, ettei sitä kuitenkaan käytetä, mainosta tällä tavoin. Näin voit kehottaa ihmisiä taas käyttämään sovellustasi pitkästä aikaa.

Lisää tarjouksen lunastuksia: Tee ensin yrityssivullesi tarjous, jota on vaikea ohittaa ja mainosta tarjousta sitten tämän mainostyypin kautta. Aika harvinainen mainostyyppi ja saattaa siksi kummeksuttaa ihmisiä. Joskus onnistuu hienosti, joskus fiasko.

Markkinoi tuoteluetteloa: Ihan uusi mainostustapa, joka voi hyödyllinen verkkokaupoille. Voit luoda mainoksia, joissa näytetään automaattisesti tuotteita tuoteluettelosta kohderyhmäsi perusteella, esimerkiksi niille jotka ovat joskus laittaneet tuotteesi ostoskoriin, mutta eivät ole vielä ostaneet sitä.

Tämä mainostustapa tarvitsee kuitenkin hieman syvällisempää tietoa onnistuakseen kunnolla, joten tsekkaa meidän koulutukset !

Mainoksen kohdennus

FB-mainosten kohdentaminen on siis erittäin helppoa. Mainokset voi kohdentaa esimerkiksi

  • sukupuolen
  • iän
  • asuinpaikan
  • kielen
  • koulutuksen
  • työpaikan
  • kiinnostuksen kohteiden
  • parisuhdetilanteen mukaan
  • sen mukaan millä laitteella Facebookia käyttää (mobiililaitteet jopa käyttöjärjestelmittäin)
  • tietyissä organisaatioissa työskenteleville.

Kohdentamisesta sinun kannattaa lukea aiheesta kirjoitettu blogimme , jotta saat paremmin asiasta kiinni.

Facebook-mainonnan hinta

FB-mainonta on edullista. Toki tuotteesta ja kampanjasta riippuu paljonko mainokset maksavat. Kannattaa tehdä hyvä ja kohderyhmääsi uppoava mainos, niin mainonnan hinta laskee. Facebook-mainostuksen hyvä puoli on, että mainoksilla on helppo tehdä ns. A-B-testausta, eli kokeilla mikä mainos toimii parhaiten. Toimivuuden näkee luonnollisesti siitä, kumpaa tai mitä mainosta klikataan eniten. Kun toimiva mainos on löydetty, huonot mainokset voi deletoida kokonaan ja kampanjoida kaikista toimivimmalla versiolla. Etenkin kuvien merkitys on suuri FB-mainoksissa.

CPC vai CPM ja mitä termit tarkoittavat

Voit optimoida mainoksen joko CPC tai CPM-hintaiseksi, eli maksat joko mainoksen klikkauksesta tai sen mukaan kuinka suuri joukko mainoksesi näkee. CPC = cost per click, eli jokainen klikkaus maksaa. Klikkihinta vaihtelee rajusti tuotteesta ja mainostusmaasta riippuen. Keskimäärin Suomessa voi varautua maksamaan muutaman kymmenen senttiä yhdestä klikkauksesta, joka vie klikkaajan nettisivuille haluttuun kohtaan. Mainostettaessa ulkomailla, hinnat ovat Suomea paljon alhaisempia, siellä kun on massaa mille mainostaa aivan eri tavoin kuin Suomessa.

Yhden klikkauksen hinta vaihtelee paljonkin toimialan ja kilpailun mukaan. Mitä useampi mainoksen nähneistä mainosta klikkaa, sitä alhaisempi on yhden klikkauksen hinta. Facebook-mainonta hinnoitellaan huutokauppaperiaatteella, siksi yhden euron päiväbudjetti ei ole kovinkaan tehokas, etenkään jos tuotteellanne on kilpailua. Itse olen saanut ok tuloksia aikaan 6–10 euron päiväbudjeteilla.

Huomionarvoista on varmasti se, että FB-kampanjat ovat keskimäärin melko lyhyitä. Ihmiset kyllästyvät mainoksiin kahdessa viikossa, eivätkä enää klikkaa niitä. Ole siis valmis muokkaamaan mainosta useampaan kertaa kampanjasi aikana, etenkin jos mielit kampanjoida pidemmän aikaa. Jos mainos hinnoitellaan klikkauksiin perustuvaksi, niin FB laskee myös mainosten napsautussuhteen ja laskee mikä on taloudellisesti paras mainos. CPC on turvallinen vaihtoehdo, sillä et koskaan maksa enempää per klikkaus kuin itse hinnaksi asetat.

Jos sinulla on houkutteleva tuote, tarjous, mainoskuva tai haluat tuotteellesi ennen kaikkea paljon uutta näkyvyyttä, valitse CPM hinta (CPM = Cost per mille), jolloin maksat X euroa per 1000 mainoksesi nähnyttä ihmistä. Valitse hinnoitteluksi CPM, kun haluat tuotteellesi ennen kaikkea näkyvyyttä tai kun olet vasta tuomassa uutta tuotetta tai palvelua markkinoille.

Klikillä voit ohjata ihmiset joko FB-sivullesi, www-sivullesi tai nettikauppaasi. Mieti itse missä liikenteestä on eniten hyötyä!

Millainen on hyvä Facebook-mainos?

FB-mainoksia on kymmeniä erilaisia. Kalleimmat Premium-mainokset ovat lähinnä suurille B-to-C-yrityksille tarkoitettuja ja niitä mainoksia saavat tehdä ainoastaan FB:n kumppanuusyritykset. En käy niitä läpi tässä kirjoituksessa, vaan keskityn FB:n Market Place-mainoksiin, joita voi tehdä kuka tahansa.

Tekstin ja kuvan suhde

Facebook-mainokset koostuvat 25 merkkisestä otsikosta, 90-merkkisestä leipätekstistä ja niiden liitteenä olevasta kuvasta. Teksteille varattu merkkimäärä on siis erittäin rajallinen, eikä tekstin kanssa ole varaa paljoa kikkailla.

Kuva on taatusti tekstiä tärkeämpi Facebookissa . Panosta mieluummin hyviin kuviin, äläkä kiertele turhaan tekstissäsi. Hienot korulauseet ovat jokseenkin haaskattua aikaa. Kuvia voi yhteen mainokseen laittaa jopa kuusi, yleisösi klikkaa sitten houkuttelevinta kuvaa. Mieti kohdeyleisöä ja minkälaisia kuvia he klikkaisivat. Se on hankalaa ennustaa, joten kannattaa kokeilla.

Muista, että kuvassa kannattaa olla vain 20 % tekstiä! Jos et ole varma tästä, kokeile Facebookin työkalulla kuinka paljon tekstiä kuvassasi on .

Kuvakokoja on monia. Eri mainostyypeistä riippuu minkäkokoinen kuva kannattaa olla, jotta se skaalautuu nätisti jokaiselle ruudulle.

Facebook tarkistaa ja hyväksyy kaikki mainokset. Yleensä prosessissa kestää muutama minuutti. Saat ilmoituksen, kun mainoksesi on hyväksytty ja julkaistu. Muista, että mainoksissa ei saa käyttää Facebookin logoa.

Mikäli Facebook-mainonta kiinnostaa enemmänkin, pyydä meiltä koulutus! Koulutuksessa käymme läpi kaiken olennainen mainostukseen liittyen.

Facebook-koulutukset